Smittan har fortfarande inte tagit sig in i Älvsbyns äldreboenden. Förhoppningen är att det ska fortsätta så när kommunen ansöker om ett lokalt besöksförbud på äldreboenden.
– Vi har tidigare gått ut och vädjat till anhöriga att inte komma på besök, vilket har hörsammats väldigt bra, man förstår allvaret i situationen. Men vi kommer att begära hos Anders Nystedt att införa besöksförbud. Vi tror det behövs som förebyggande arbete, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.
Möjligheten till besöksförbud var efterlängtad både inom verksamheten och för de boende. Trots att det är påfrestande att vara i karantän så har många boende varit oroliga för smittan sen förbudet upphävdes. Förhoppningen är att besöksförbudet är en snabb process efter att de fått kontakt med smittskyddet
– Det är väldigt rimligt att vi fick den här möjligheten. Vi har den snabbaste spridningen i länet just nu och utifrån det läget är det bra att vi kan göra det här, säger Hans Nyberg.
Åtta omsorgstagare inom hemtjänsten har under veckan bekräftats sjuka i covid-19, även flera inom omsorgen för funktionshindrade har fått positiva svar i veckan. Smittan finns både hos omsorgstagare och personal inom båda verksamheterna som nu får ta in en del vikarier.
– Antalet personal som konstaterats sjuka har ökat. Några i hemtjänsten och några fler i omsorgen. Det påverkar naturligtvis verksamheterna. Vi bedriver barriärvård med personal som enbart arbetar med sjuka personer och bara det kräver extra personal. Än så länge klarar vi av det, det är inte ohanterbart, säger Hans Nyberg.
Hur många är sjuka i dag?
– Jag kan inte ge dig någon exakt siffra just nu. Däremot vet vi att det ökat både för personal och omsorgstagare, både inom hemtjänst och omsorg för funktionshindrade. Men det är värt att nämna att vi har personal som varit sjuka och som blivit friska och är tillbaka i arbete. Det är så klart positivt, man tillfrisknar ju också, säger Hans Nyberg.
Vad gör ni för att minska smittan i hemtjänsten?
– Personalen har skyddsutrustning med visir och handskar och den ska vara på även när man inte träffar brukare, alltså när det bara är personal som träffar varandra. Är man två personer i en bil så ska man ha visir och handskar. Fysiska möten är i allra möjligaste mån ändrade till digitala möten eller telefon.