Släpade hund till döds efter bil

Mannen är dömd för djurplågeri och anmäld för dålig djurhållning. Nu förbjuds han att ha djur eller ens ta hand om någon annans djur.

Älvsbyn2016-09-09 10:48

Älvsbybon, som är i 60-årsåldern, dömdes i februari i år för djurplågeri sedan han kopplat en hund vid dragkroken på sin bil, glömt bort den och kört iväg så att hunden släpades efter bilen i flera kilometer.

Först då en anhörig ringde upp honom och talade om att hunden släpade efter bilen stannade mannen. Hunden var då så svårt skadad att han tog ut den i skogen och sköt den.

Under åren 2012 till 2015 har fem anmälningar om brister i mannens djurhållning gjorts, bland annat ska två veterinärer ha larmat om att de misstänkte att mannen bedrev en valpfabrik, att hans tikar hade valpkullar alldeles för ofta och att både valpar och tikar var i dålig form.

När valpkullarna besiktigats ska valparna ha varit dåligt socialiserade och flera av dem magra.

Länsstyrelsens djurinspektörer har gjort flera besök hos mannen, en gång 2014 då inga uppenbara brister kunde konstateras men också två oanmälda besök och ett föranmält under 2015 då flera brister noterades.

En tik var instängd i en koja, en kraftigt överviktig och brister i hundhållningen i övrigt noterades också, bland annat att den källare där valparna fötts upp var smutsig.

Mannen har försvarat sig med att anmälningarna gjorts av illasinnade grannar som irriterat sig på hundarnas skällande och att anklagelserna saknat grund. Han uppger sig ha motionerat hundarna regelbundet, varit snäll mot dem och skött om dem.

Länsstyrelsen ger dock inte mycket för mannens förklaringar och förbjuder honom att äga djur eller på något sätt ta hand om andras djur.

I beslutet står "du får vara i närheten av djur, du får klappa dem och så vidare... rent konkret får du inte ufordra eller vattna djur, rasta djur, vårda eller sköta djur, arbeta med eller träna djur, transportera djur, äga djur eller ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av djur.

I beslutet förtydligar länsstyrelsen också att om någon som äger ett djur låter mannen ta hand om det, trots att de känner till att han meddelats djurförbud, kan djuret omhändertas.

Skulle mannen på något sätt bryta mot djurförbudet, är det ett brott mot djurskyddslagen och länsstyrelsen kommer då att åtalsanmäla Älvsbybon.

Mannen, som uppgett att han inte har några hundar eller andra djur längre, meddelas dock att han har möjlighet att överklaga beslutet till förvalningsrätten om han anser det felaktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om