Det var Göran Lundström (C) som noterade att kostnaden på 450 000 kronor som betalas för att löpande förnya fordonsparken räknades flera gånger i uträkningen. Johansson redovisade också dokument som inte hade skickats till fullmäktigeledamöterna.
– Jag tycker att det är skrämmande att vi har det här som underlag i kommunfullmäktige. Vi inom Centerpartiet tycker att vi måste ta beslut på fullständiga underlag. Att få nya papper och justeringar under sittande möte tycker vi inte om, säger Göran Lundström.
Räddningschefen fick återkomma senare under fullmäktigesammanträdet efter att ha dubbelkollat siffrorna och bad om ursäkt för felaktigt underlag.
Oppositionen yrkade på återremiss. Centerpartiet och Liberalerna ville ha korrekt underlag och tid att ta till sig det. Kristdemokraternas Peter Lundberg ansåg att det fortfarande inte är utrett var de 450 000 kronorna årligen ska komma ifrån och efterlyste bättre anställningsskydd för de som arbetar i Älvsbyn. Kommunalrådet kände av stämningen och förstod vad som var på gång.
– Jag hör i salen att det blir återremiss, och vi kommer inte att rösta emot det. Men vi vill veta vad vi återremitterar så att vi är nöjda när det kommer tillbaka, säger Tomas Egmark (S).
Fullmäktige ajournerade sig i fem minuter för att skriva en lista på tio punkter där man efterlyste bland annat kompletterade underlag, lista över fordon och utredning av vad det kostar att fortsätta precis som i dag.
– Det kan kosta skjortan eller vara billigare. Men vi vet ju inte det för det är inte utrett, så vi kan inte ta det beslutet, säger Daniel Strandlund (C).
Det blev också lång diskussion om delårsrapporten och vikten av att kommunen kan spara innan det blir köp- och vikariestopp. Men man var oense om hur det skulle ske. Helena Öhlund (S) menade att just skolan verkar ha svårt att hålla sin budget och att det krävs strukturella förändringar. Centerpartiet menade att man ska lägga krut på att granska det som vi är mycket dyrare på.
– Om vi tittar på jämförelser mellan kommuner är grundskolan två miljoner kronor billigare än den borde vara, och äldreomsorgen är 27 miljoner dyrare än jämförbara kommuner. Var ska besparingarna ske om man tänker som en företagare? Där vi är billigare eller där vi är dyrare, frågade Göran Lundström.