I andra kommuner, särskilt i den hårt drabbade huvudstaden, har covid-19 gått från rum till rum på äldreboendena. En tragisk utveckling som hittills har kunnat undvikas i Älvsbyn. Redan innan regeringen införde besöksförbud vidtog socialtjänsten åtgärder.
– Vi satte upp skyltar och tog också kontakt med anhöriga och beskrev vikten om att de inte kommer på besök. De anhöriga har haft stor förståelse även om det är svårt att inte kunna besöka make eller maka, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.
Även om läget är bra idag har kommunens krisledningsstab gjort upp planer för hur man ska hantera smittan baserat på olika tänkbara scenarior. Man har främst tittat på hur man ska hantera krisen om man får personalbortfall i olika hög nivå. Man har planer för nuläget, frånvaro på 10-15 procent, 25 procent och 50 procent. Det är en sjukdom som ställer hårda krav på just bemanningen.
– Vi sätter in kohortvård för alla som uppvisar hög feber och influensaliknande symptom. Då är det speciell personal som tar hand om dem och har den skyddsutrustning som föreskrivs. Man vårdar då den personen i sin lägenhet och de har inte kontakt med någon annan utan vårdar bara den personen, säger han.
På grund av detta så går det åt väldigt mycket personal per sjuk vårdtagare inom hemtjänst och äldreboenden. En smittspridning bland personalen eller bland boende skulle snabbt göra personalläget ansträngt. Därför har man i planeringen redan rett ut hur man ska hantera det.
– Har vi mycket smitta på ett äldreboende i framtiden måste vi låna från omsorgen som har mindre smitta. De som är mindre vana kanske tvättar och ordnar mat, och de mer vana får jobba med vården, säger Nyberg.
Älvsbyns undersköterskor är också en stabil personalgrupp tillsvidareanställningar, utbildning och erfarenhet av att arbeta med smittor. Hittills har närvaron varit hög.
– Det är väldigt få som är sjuka. Senast i torsdags var det ett 15-tal som var frånvarande, och vi har ju 450-500 anställda, så det är fantastiskt bra.
Alla som har uppvisat symptom på äldreboende eller hemtjänst har testats för covid-19, och alla har hittills varit negativa.
– Sen får vi hoppas för varje dag som går att vi klarar oss från smitta. Det är kanske inte i full effekt i norrbotten än. Vi har gjort vad vi kan för att skydda våra äldre. Hittills har det gått bra, säger Nyberg.