Att bussa eleverna från Vidsel till Älvsbyn tre dagar i veckan och schemalägga de andra två dagarna i Vidsel under minskade förutsättningar är ingen bra idé menar verksamheten. Man motsätter sig förslaget och menar att det skulle påverka elevernas studier negativt. Trots det arbetar Socialdemokraterna vidare med sitt förslag.
– Det är inte tjänstemännen som bestämmer. Tycker vi att det är en bättre lösning så beslutar vi i enlighet med det, säger Helena Öhlund.
"Det som gäller nu"
I den fem sidor långa skrivelsen från skolchefen lyfter han fram en rad brister (se separat artikel) i förslaget.
– Det var hans uppdrag. Jag kan inte säga något om vad tjänstemännen plockar fram, jag litar på dem. Det finns mycket att göra om man fortsätter att driva skolundervisning i Vidsel, både fullt ut eller två dagar i veckan som det pratas om i vårt förslag, säger Helena Öhlund.
Hon vill dock inte slå fast att det är klart vilket förslag man kommer att gå vidare med.
– Vi har inriktat oss på det sista förslaget, det är det som gäller nu och det fortsätter vi att jobba med.
Kan ändra sig
– Men sedan vet vi ju att alla förslag är beredda av kommunstyrelsen, och kan oppositionen ändra sina budgetförslag varje gång vi ska gå till beslut så är det ju möjligt för oss också. Vi ska ha ett möte inom partiet innan jag säger någonting, säger kommunalrådet.
På onsdag nästa vecka ska partiet träffas för att diskutera frågan inför kommunfullmäktige den 30 november.
Förra veckan beslutade regeringen att Älvsbyns kommun ska tilldelas 17,7 miljoner kronor i tilläggsanslag för att bekosta flyktingverksamhet under de kommande två åren.
River inte skolan
Det är dock inga pengar som kan rädda skolan i Vidsel.
– De här pengarna ska gå till de verksamheter som har varit hårt belastade. Det är pengar som ska räcka i två år och de ska gå till det ändamål de är avsedda till, säger Helena Öhlund.
I det senaste förslaget gällande högstadiet har man även beslutat att behålla skolan i tre år.
– Vi kommer inte att röra den. Vi har sagt så här att det kan vara av värde att behålla skolan och se vart utvecklingen tar vägen. Rätt vad det är blir det fler barn, och vi har ändrat oss förr.
Inte rimligt
Som det ser ut nu kommer Vidselskolan ha 36 högstadieelever om två år.
– Då kommer varje elev att kosta 50 000 kronor. Det är också en konsekvens man får begrunda. Skolan ska inte vara statisk, utan den måste också kunna förändras. Fast än högstadiet i Vidsel har funnits där i 50 år så kanske det inte är rimligt att ha kvar det när det börjar bli 36 elever, säger Helena Öhlund.