Räddningstjänsten i Älvsbyn har en basbil och en tankbil till sitt förfogande. Basbilen är gammal och ska snart bytas ut. I väntan på leverans hyr Älvsbykåren en nyare modell från Piteå. Brandinspektör Roger Boman skulle inte säga nej till ett höjdfordon också.
- Men i första hand behöver vi en ny basbil. Vår gamla är från 1991 och sedan dess har det hänt en hel del i säkerhetsväg, konstaterar han.
- Brand på ett vanligt villatak klarar vi bra, men så fort det handlar om tvåvåningshus blir det svårare. Ett höjdfordon skulle inte användas vid varje utryckning men behovet finns definitivt, säger Roger Boman.
Femvåningshus
Miljö- och byggchef Ingrid Karlsson medger att det finns behov av ett höjdfordon men att det är en kostnadsfråga:
- Det handlar om fem miljoner kronor. Det är klart att vi skulle vilja ha alla sorters fordon men det gäller att prioritera.
Piteås räddningschef Torbjörn Johansson basar även över räddningstjänsten i Älvsbyns kommun. Han menar att behovet av ett höjdfordon i Älvsbyn är litet eftersom det inte finns några femvåningshus.
- Upp till fyra våningar klarar man med utskjutsstegen som finns till förfogande. Det finns inget krav på ett sådant fordon heller. Vi följer de regler som finns, säger hon.
"Riskerar inga liv"
Torbjörn Johansson påpekar vikten av att även fastighetsägarna sköter sin del av säkerheten:
- Det handlar i första hand om att rädda liv, därför ska det alltid finnas två livvägar vid en brand. Räddningstjänsten svarar så klart för den ena, men det ska också finnas nödutgångar via trapphus eller liknande.
Förutom livräddning används korgen på höjdfordonet ofta till att säkra selen för rökdykare.
- Jag undviker att skicka upp mina mannar på högre tak utan en korg, jag riskerar inga liv utan då väntar vi på förstärkning, säger Roger Boman.