"Spara 40 miljoner"
- Vår kund är det amerikanska företaget Raytheon som tillverkar robotsystemet Amraam. Danska F16, Finska F18 och Svenska JAS 39 Gripen kommer att medverka i provet, berättar Nils Widen, civilanställd chef på RFN.Totalt kommer kampanjen i augusti och robotproven i februari-mars att inbringa 20 miljoner kronor brutto i RFN:s kassakista. Välbehövliga pengar enligt Nils Widen.
- Vi är glada och tacksamma för att amerikanerna valde RFN. Provplatsen ska spara 40 miljoner kronor under åren 2008-2011 och för att kompensera detta är vi beroende av externa kunder. De har växt från tio procent till 35 procent de senaste tre åren och 2007 ser ut att bli ett minst lika fint år, säger han.
Sammanlagt jobbar det cirka 150 man, inklusive entreprenörer, på RFN i Vidsel. Under skjutproven arbetar ett 60-tal anställda intensivt med att operera mätsystem och instrument för att dokumentera robotarnas data.
- Vi har medvind och framtiden ser bra ut för RFN. Det innebär att vi har tryggade arbetstillfällen och kanske till och med måste rekrytera mer personal. Som det är nu kan vi få problem att genomföra ett skjutprov om fel personer är borta, den flaskhalsen vill vi få bort, säger Widen.
Överlägset USA
Anledningen till att det amerikanska vapenföretaget Raytheon väljer RFN som provplats är kanske inte så konstig. Vidsel ligger närmare Finland och Danmark än vad många andra försöksplatser gör, men det är inte hela förklaringen menar Nils Widen.- Enligt amerikanerna är RFN överlägset provplatser i USA vad gäller bland annat tillgänglighet, flexibilitet och sekretess. Raytheon tycker att vi gör ett bra jobb helt enkelt och det är positivt eftersom vi är beroende av externa kunder. Men vårat eget försvar är fortfarande huvudkund, även om det inte finns så många flygflottiljer och luftvärnsregementen kvar, säger han.