På order av kommunen har Ann-Louise Öberg gjort en översyn av lokalvården som blev klar i slutet av sommaren. Där framgår två alternativa lösningar. Alternativ ett – som Öberg rekomenderar – går ut på att en sakkunnig konsult ser över städet och att Älvsbyns Fastigheter anpassar sin städtid/timkostnad utifrån vad konsulten kommer fram till.
Det andra alternativet är precis det kommunstyrelsen har föreslagit. Att man lägger ut lokalvården på upphandling – något som kräver en ordentlig konsekvensanalys, hävdar Ann-Louise Öberg.
Mycket just nu
När politikerna nu ska ta ett fullmäktigebeslut på måndag ser man ut att göra det utan att man tagit del av någon ordentlig konsekvensanalys.
– Jag kan inte svara på om det är gjort någon sådan. Det passerar så fasligt mycket papper just nu. Men jag undrar om inte det ingick i den externa konsultens arbete, säger Socialdemokraternas partiordförande Tomas Egmark.
Men det är inget du har sett?
– Nej, det kan jag inte komma ihåg att jag har tittat på.
"Om jag förstått"
Men hur var det då med konsulten? Har man anlitat någon eller har man gjort som lokalvårdarna uppfattat det hela – hoppat över alternativ ett.
– Om jag har förstått det hela rätt så är det den oberoende konsulten som har gjort det hela och kommit fram till sparnivån. Men det går att kolla med Lennart, säger Tomas Egmark.
Älvsbyns Fastigheters vd Lennart Lundgren vet inte av att någon konsult tittat över något.
– Det är ingenting som jag har fått någon förfrågan om. Om inte Thomas (Magnusson) har haft kontakt med någon, han har ju hand om städ, säger han.
Högstadiet påverkar
Tomas Egmark menar dock att det är skillnad på att lägga ut något på upphandling och att verkligen upphandla det.
– Det betyder inte att vi kommer att byta leverantör. Det kan ju faktiskt bli så att det blir Älvsbyns Fastigheter som vinner, men naturligtvis ska vi ha rätt underlag när vi gör upphandlingen, säger han.
Om högstadiet i Vidsel läggs ner försvinner 585 000 kronor från städets kostnader – vilket gör att man bara behöver spara 985 000 kronor.
"En utsatt grupp"
Då är det lättare för fastighetsbolaget att behålla uppdraget eftersom man behöver spara mindre – men städet ska ändå ut på upphandling.
– Det känns ändå som att det är rätt. Inte för att vi vill privatisera, men vi jagar pengar konstant och finns det en miljon att tjäna där så är det kanske viktigt att göra det, säger Tomas Egmark.
Han beklagar att lokalvårdarna känner sig mindre värda än andra kommunanställda.
– Det är tråkigt att de känner så, det är ett viktigt jobb de utför. Det är definitivt lika värda som personal, men assistenterna har även vårdtagare som är en utsatt grupp.
PT har sökt Thomas Magnusson.