Samtliga gruppledare i kommunen var inbjudna och representanter från nästan alla partier var där. De enda som inte medverkade var Sjukvårdspartiet.
Utfrågningen hölls för Folkhögskolans allmänna linje och "torsdagsgruppen" i Folkhögskolans kapell. Åhörarna hade fått lämna in frågor i förväg men politikerna hade inte fått se någon av dem.
Laverfrågan samlar damm på högsta förvaltningsdomstolens skrivbord, men i Älvsbyn lever den, särskilt då Norrbottens andra omtvistade gruva, Kallak, just fått grönt ljus från regeringen. Frågan om "Vilka politiska partier som föredrar gruvbrytning framför andra intressen som samisk verksamhet och miljön", visade att det är en knepig fråga.
– Vi välkomnar företag hit, däremot är det inte sagt att det är på vilka grunder som helst. Det kommer alltid vara konflikter och förhandlingar runt en gruva, och det kommer alltid vara någon som inte tycker att de får som de vill. Nånstans drar även jag gränsen för var vi kan ha en gruva, säger Tomas Egmark (S).
– Det är delade meningar inom partiet, men en övervikt till motstånd mot just Laver. Ur miljösynpunkt kan det bli en katastrof som drabbar hela Pite älvdal om dammarna brister eller läcker. Det vill inte jag vara med om, säger Göran Stenlund (L).
– Vill vi ha gruvorna i Chile eller i ett av de två bästa gruvländerna i världen? Vissa säger "Visst, men inte på min bakgård" men jag tycker inte att det tankesättet håller. Räknar vi dessutom väldigt konservativt på jobben så skulle en gruva med 500 anställda generera minst 500 jobb till i Älvsbyn. Miljöaspekten är otroligt viktig, men det är upp till proffsen och vi får lita på systemet. Vi vill ha gruvor, även i kommunen, säger Peter Lundberg (KD).
Frågan om hur man får ett attraktivt centrum utan tomma lokaler fick också intressanta svar.
– Vi måste kunna locka företag att öppna i de tomma lokalerna. Det ska vara enkelt att starta ett företag och enkelt att driva ett företag. Allt från miljötillstånd till alkoholtillstånd. Det måste vara rimligt för att kunna gå plus, säger Stefan Lindbäck (M).
– Köptrogenhet från oss alla är viktigt. Inflyttning är viktig för kundunderlaget och vi har färdiga detaljplaner för industri och bostäder. Vi är långt längre fram än grannkommunerna. Får vi inte inflyttning när det öppnas stålverk i Boden har vi gjort något fatalt fel, säger Tomas Egmark (S)