En omfattande avveckling av arbetsförmedlingens kontor pågår över hela landet. Vid årsskiftet kommer förmedlingen bara ha egna kontor i 100 av 290 kommuner.
Istället har det hamnat på servicekontorens bord att sköta enklare ärenden, men framför allt förväntas arbetssökande själva ta stort ansvar.
– Tanken är att de ska vara på nätet. Jag har förståelse för att vi går mot en mer digitaliserad värld, men människor som är arbetslösa och redan utsatta bör ha ett kontor att gå till, tycker Älvsbyns kommunalråd Tomas Egmark (S).
Efter branden på Polarbröd har statens närvaro ökat i kommunen.
– I grunden tror jag att servicekontoret har öppet två timmar varannan vecka. Efter branden har bemanningen ökat och de har verkligen skött sig lokalt, men det löser inte det stora problemet.
Därför har Tomas Egmark, tillsammans med Berit Hardselius (C), skrivit en opinionsartikel i tidningen Dagens samhälle.
– Jag är orolig efter storbranden på Polarbageriet. Den berör en väldigt stor del av den arbetsföra befolkningen i Älvsbyn, säger Berit Hardselius.
På riksnivå var Centerpartiet drivande i reformen av arbetsförmedlingen, men lokalt verkar partiet vara av en annan åsikt?
– I princip tycker vi likadant, men det är lite speciella förhållanden i glesbygden. Det finns inget fungerande privat arbetsförmedlingsalternativ i Älvsbyn, därför tycker vi att staten bör ta sitt ansvar.