Polarbröd investerar 59 miljoner till i Älvsbyn

Polarbröds styrelse har tagit beslut om att investera 59 miljoner kronor till i Älvsbyn för att vara förberedda inför kommande etapper.

Byggnationerna kring nya fabriken har påbörjats. Nu väljer Polarbröd att investera i en ännu större frys för att framtidssäkra inför kommande etapper.

Byggnationerna kring nya fabriken har påbörjats. Nu väljer Polarbröd att investera i en ännu större frys för att framtidssäkra inför kommande etapper.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-12-23 09:06

Polarbröds investeringar i Älvsbyn ökar. Under gårdagen tog styrelsen beslut om att investera ytterligare 59 miljoner kronor inför kommande etapper i bygget av det nya bageriet.

Polarbröds modell där brödet fryses in direkt det har svalnat kallas för ”Polfärskt”. Efter ugnarna går brödet upp på svalbanorna, sen genom räknarna som lägger bröden i högar och efter det direkt in i frysen. Frysarna är en stor nyckel för bageriets kapacitet eftersom att allt bröd ska passera genom frysarna, och det är där man nu lägger 59 miljoner extra för att få extra fryskapacitet och för att bageriet ska kunna fortsatta växa efter att etapp ett är färdig till hösten 2021.

– Med den här satsningen så tar vi ordentlig höjd för kommande etapper. Vi bygger inte fast oss och tänker långsiktigt och på helheten. Vi bygger för att kunna växa, säger Anders E Johansson, vd Polarbröd.

Den totala investeringen i den nya brödfabriken är därmed uppe i totalt 359 miljoner kronor. Det nya investeringsbeslutet kan verka lugnande för de som fortfarande trott att det kanske bara kommer att byggas en liten fabrik i Älvsbyn. Ett tecken på att Polarbröd kommer tillbaka i full kraft.

– Så är det ju. Vi bygger en hel del infrastruktur i bygget som vi har nytta av i etapp två och tre. Jag kan berätta att vi är precis igång nu med att dra igång förstudien för etapp två nu i januari. Så det är ingen tvekan om att vi ska framåt och uppåt. Älvsbyn är ju polarbröds hjärta, säger Anders E Johansson.

Etapp ett kommer att innehålla en toppmodern bagerilinje som påminner den bagerilinje som egentligen skulle invigas dagen efter branden. Några exakta siffror på kapaciteten brukar polarbröd inte gå ut med, bland annat eftersom att det beror på vilka bröd som bakas. Men den större frysen som beslutats om nu ger kapacitet för att växa och för att förbättra möjligheten att kunna köra långa serier i bageriet.

Vad innebär långa serier, och varför är det bra?

– Det innebär att vi bakar mycket av samma sort under många timmar eller många dagar. Kvaliteten blir jämnare och vi får mindre spill. Det blir mer tidseffektivt då vi inte behöver lägga tid på att ställa om och bygga om. Vi har räknat på det och gjort modelleringar och sett att en större frys som det här blir bättre totalekonomi. Det är kärnan i det här, säger Anders E Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!