Personal flyr kommunen efter avstängning

Två av handläggarna som har varit avstängda av Älvsbyns kommun har slutat och fler söker nytt jobb. "Vi känner oss väldigt illa behandlade", säger en socionom som överväger att lämna sitt arbete.

Två av de avstängda handläggarna har sagt upp sig från sina jobb på Älvsbyns kommun.

Två av de avstängda handläggarna har sagt upp sig från sina jobb på Älvsbyns kommun.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Älvsbyn2023-09-26 11:00

De fem handläggarna har fått gå tillbaka till arbete, men två har sagt upp sig själva och kommer att sluta under hösten och vintern.

– Orsaken till att jag har sagt upp mig är just hanteringen av mig och flera av mina kollegor på individ- och familjeomsorgen. Jag har inte förtroende för kommunledningen längre, säger en av handläggarna.

Handläggaren är bland annat kritisk till hur socialchefen Robert Cortinovis hanterade situationen när hon och flera andra handläggare ifrågasatte hur dåvarande enhetschefen Harriet Rickman jobbade.

– Robert har fortsatt sagt att han har tillit till Harriet. Sedan kom avstängningen och vad det har medfört för mitt mående. Droppen var när information om avstängningen lades ut på hemsidan i kombination med Peter Lundbergs (socialutskottets ordförande) uttalande om att handläggare farit med lögner. 

Den andra handläggaren, en utbildad socionom, säger att det är flera orsaker som bidragit till uppsägningen. Både pendlingsavståndet, men också hur rörigt det har varit på arbetsplatsen under året.

– Det har tagit jättemycket kraft och energi, energi som jag hellre vill lägga på att göra ett bra jobb. Hur allt hanterats efter granskningen var definitivt spiken i kistan och jag upplever att den kompetens jag har inte värderats alls av ledningen. 

undefined
Handläggarna som slutat är kritisk till hur Älvsbyns kommun hanterat deras situation efter LVU-granskningarna som slog fast brister i handläggningen gällande tre placerade barn.

Samtidigt vill handläggaren lyfta fram att situationen nu förbättrats sedan den tidigare enhetschefen Harriet Rickman slutat.

– Vår nya enhetschef sedan slutet av augusti har jag bara goda erfarenheter av och lika så kollegorna. Jag önskar verkligen allt gott till Älvsbyn och hoppas att det blir en arbetsplats som folk vill söka sig till i framtiden, säger handläggaren.

Även en tredje handläggare som inte sagt upp sig överväger att sluta.

– Vi känner oss väldigt illa behandlade och även om jag älskar mitt jobb som socionom så är jag inte sugen på att börja om i Älvsbyns kommun. Två har redan slutat och jag vet att andra söker jobb. Jag skulle också sluta om jag blev erbjuden en tjänst i en annan kommun, säger en handläggarna som fått återgå till arbete.

Hon är utbildad socionom och tillhör inte de tre tidigare avstängda handläggarna med social omsorgsexamen som pekats ut som obehöriga av den tidigare enhetschefen.

– Jag vet inte vad utredningen kommer att visa, men jag är inte orolig för egen del och jag välkomnar verkligen om det nu blir en opartisk utredning, säger den avstängda handläggaren som tycker att konsultgranskningen av de tre LVU-placeringarna var vinklad eftersom den bara pratat med föräldrarna.

Handläggaren berättar att intervjun med den externa juristen tog fem minuter. Sedan fick hon beskedet att hon kan återgå i tjänst.

– Han menade att det funnits dem som jobbat utan behörighet, men jag kunde inte kommentera det. Då beklagade han att vi hade varit avstängda och sa att jag fick återgå.

Hur tycker du att Älvsbyns kommun har hanterat avstängningen?

– Skitdåligt. Först hörde de inte av sig på tre veckor trots att vi har försökt att nå dem. Sedan tillsätter man en granskare och så tar det fem minuter. Det känns som att avstängningen varit i onödan.

undefined
Handläggarna som stängdes av fick ingen återkoppling av Älvsbyns kommun förrän efter tre veckor.

Enligt handläggaren är det efter de två uppsägningarna bara kvar två socialsekreterare inom barn- och ungdomsvården, varav en jobbar deltid. Resten är konsulter och handläggaren känner en oro för hur det ska gå att klara av myndighetsutövningen. 

– Vi har ingen förste socialsekreterare och jag vet inte hur vi ska kunna hitta någon med den kompetensen efter allt som har hänt. Det kommer att bli svårt att anställa folk överhuvudtaget. Jag har bara jobbat drygt två år och när jag kommer tillbaka är jag den som jobbat längst.

Handläggaren, som är en av dem som kritiserade dåvarande enhetschefen Harriet Rickman, reagerar också starkt på det som framkommit i PT om arbetsmiljöproblemen när hon var chef i Arjeplog.

– Det som medarbetarna i Arjeplog larmade om är samma problem som vi lyft i Älvsbyn. Det handlar både om maktspel och att vi inte jobbar i enlighet med lagstiftning. Vi är besvikna på socialchefen som anlitade henne trots att han kände till problemen.

Socialchefen tycker att problemen löstes?

– Jag förstår inte hur han kan tycka det. Speciellt inte efter det som visat sig i Älvsbyn senare.

undefined
"Det som medarbetarna i Arjeplog larmade om är samma problem som vi lyft i Älvsbyn", säger en handläggare. (Arkivbild)
Detta har hänt

Den 14 augusti stängdes fem handläggare i socialtjänsten av från sitt arbete efter att en konsult granskat tre LVU-placeringar och upptäckt allvarliga brister i myndighetsutövningen. Tre dagar senare, på ett extrainkallat socialutskott, beslutade en majoritet att upphöra med LVU-vården för de tre barnen med hänvisning till att utredningen som ligger till grund för placeringarna är så bristfällig att det inte går att utreda om barnen varit utsatta för våld i hemmet eller inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!