Obemannad gårdsbutik öppnar i Älvsbyn

En röd liten röd stuga med vita knutar landade under måndagen vid torget utanför Piteå-Tidningen. Det är Älvsbyns nya obemannade gårdsbutik som öppnar onsdag morgon.

Jessica Lindberg är projektledare för pilotprojektet "Smak av norr" som testar att ha obemannad gårdsbutik. "Det har fungerat jättebra när den stått i Öjebyn", berättar hon.

Jessica Lindberg är projektledare för pilotprojektet "Smak av norr" som testar att ha obemannad gårdsbutik. "Det har fungerat jättebra när den stått i Öjebyn", berättar hon.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-09-01 10:00

Gårdsbutiken kommer närmast från Öjebyn där den stått under en period, men nu har den åkt vidare till Älvsbyn för att stå här de närmaste fyra veckorna.

– Det är lite annorlunda utbud mot för i Öjebyn också. Vi försöker ta in lite fler varor från absoluta närområdet när vi flyttar på den, säger Beatrice Ramnerö, LRF.

undefined
Gårdsbutiken finns mitt i centrala Älvsbyn i parken vid Piteå-Tidningen och Trescorona. För att komma in behöver man bank-id och en telefon som kan läsa QR-koder.

Tanken är att många producenter drömmer om gårdsförsäljning, men det är mycket arbete med det och svårt att få lönsamhet i som en mindre producent. Men om man istället kan centralisera försäljningen till en obemannad butik utan personalkostnader så blir det enklare att få ut sina varor till folket.

undefined
För att komma in i butiken scannar man symbolen uppe till vänster, en så kallad QR-kod. Sen får man legitimera sig med mobilt bank-id för att komma in i butiken. Betala gör man med swish. Allt finns noga beskrivet på lappen utanför.

Det gäller bara att vara lite teknisk för att handla. Man får scanna en QR-kod med mobilen och identifiera sig med bank-id så låses dörren upp. Sedan lägger man till varorna och betalar med Swish. Det är samma teknik som används i butiken som också öppnat i Moskosel.

– Det har fungerat jättebra under tiden som den stått i Öjebyn faktiskt. Sen är vi inte mellanhänder heller utan allting går direkt producenterna, säger Jessica Lindberg, projektledare för pilotprojektet "Smak av norr" och näringslivsutvecklare på Gröna näringar.

undefined
Hyllorna ska fyllas av sylt, marmelad, honung, bröd och mycket annat. Just nu har skorpor och "skarpkakkon" från Uddens hembageri kommit upp på hyllan.

Under tisdagseftermiddagen var Lindberg på plats för att fylla hyllorna och charkfrysen med allt från Honung från Piteå till skorpor och "Skarpkakkon" från Uddens hembageri inför öppningen på onsdag morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!