Ny plan för näringslivet

Älvsbyns kommun ska ta bättre hand om de företagare man har och förbereda för nyetableringar och investeringar. Det blir fokusen i den nya näringslivsplanen.

Bengt Strandberg kom in som näringslivschef mitt i pågående plan. Därför förlängdes den över 2018. Nu håller näringslivskontoret på att utveckla en ny plan för de kommande tre åren.

Bengt Strandberg kom in som näringslivschef mitt i pågående plan. Därför förlängdes den över 2018. Nu håller näringslivskontoret på att utveckla en ny plan för de kommande tre åren.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2018-10-26 13:42

I dagarna har politiker, tjänstemän, ungdomar, organisationer och företagare av alla de slag träffats i Storforsen för att utforma den nya näringslivsplanen som ska gälla från 2019 och tre år framöver. Ett 30-tal deltagare har diskuterat vad som ur deras synvinkel behöver ordnas i Älvsbyns kommun för att företagandet ska blomstra.

– Det är väldigt positivt att vi fick en stor bredd på gruppen. Vi hade vd:arna från Polarbröd, Älvsbyhus och Nyckelbryggerier. Men också till exempel kvinnonätverket business by women. Man möter så klart andra problem om man är fotvårdsspecialist än om man är Älvsbyhus. Alla fick komma till tals och det är viktigt, säger Bengt Strandberg, näringslivschef i Älvsbyns kommun.

Näringslivsplanen innehåller olika riktlinjer för hur näringslivet ska utvecklas under de kommande åren. Den förra planen sträckte sig egentligen mellan 2015 och 2017, men i och med att Strandberg kom in i mitten så har den fått gälla även under 2018. Den syftar så klart till att föra näringslivet framåt, men hur man gör det ser annorlunda ut mellan planerna. I den förra planen var Lavergruvan en jättefokus, men nu är det inte i kommunens händer längre.

– En sak som vi lyckades mindre bra med i den förra planen var handeln. Den är annorlunda idag än vad den var för tio år sedan, så det gäller att hitta rätt väg. Det gäller att ha ett attraktivt samhälle och det är viktigt att ha någon form av aktiviteter i centrum. Där har det blivit hemläxa för näringslivsavdelningen, säger Bengt Strandberg.

I den förra planen ser man en del konkreta saker som också har gjorts. Att vidareutveckla Kanis hade hög prioritering och under den tiden har också skidbacken blivit till kanske kustens bästa. Den nya näringslivsplanen ska vara färdigutformad innan 2018 är slut.

– Från näringslivskontoret och kommunalrådets sida ska vi vara med utåtriktade och proaktiva istället för att vara reaktiva och sitta och vänta på att något händer. Vad det finns att göra efter arbetstid är viktigt till exempel. Vi ska göra en del satsningar mot handeln, men det är inte skrivit i sten än, säger Bengt Strandberg.

Vad har handlarna efterlyst?

– En sak som togs upp var många handlare säger att det är viktigt att vi lyssnar på dem och deras problem. De vill ha en djupare dialog. Kommunen har ett myndighetsuppdrag men om man har en dialog om hur saker bör vara så blir det inte ett problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!