Nio säboplaceringar under utredning

Den fullmäktigeberedning som tidigt i år tillsattes för att ta omtag på det särskilda boendet i Älvsbyn tuffar vidare. Nu har man kunnat redovisa nya beslutsunderlag för jättebygget.

Att bygga ut Nyberga är fortfarande på bordet i och med det omtag man gör med Säbo.

Att bygga ut Nyberga är fortfarande på bordet i och med det omtag man gör med Säbo.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2019-08-28 17:30

Beredningen tillsattes i februari för att reda ut om besluten som tagits fortfarande känns vettiga flera år efter de tagits. Bland annat har man tittat på hur behoven ser ut. I dag ser man att man kommer att behöva ännu fler platser.

– Vi har 129 platser och vi behöver 150. Det är tio fler än tidigare beslutsunderlag. Men tidshorisonten som vi tittar på är att vi behöver de här platserna till 2034, så det är en bra bit bort, säger Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande.

Älvsbyns kommunpolitiker har ett par svåra beslut framför sig. Antingen bygger man nytt eller så bygger man ut Nyberga. Det har tagits fram kostnadsindikationer för båda alternativen.

– Det kostar runt 28 000 kronor per kvadratmeter att bygga ut Nyberga, eller så kan vi bygga nytt för cirka 27 000 kronor per kvadratmeter. Vi har inte beslutat om något vägval där än. Eller det är egentligen beslutat i fullmäktige, men nu har vi tagit om allting från början.

Man har också nu tagit ett beslut om en tidsram på två och ett halvt år. Då ska Älvsbyns nya särskilda boende stå fördigt.

– Det är väl lite väl optimistiskt kanske, man vet aldrig vad som kan dyka upp ens när man sätter spaden i backen. Det har vi ju erfarenhet av. Om det inte vore för fornlämningarna på Västermalmshöjden så skulle vi haft bygget på gång där nu, säger Tomas Egmark.

När man väl bestämt sig för om Nyberga ska byggas ut eller ett helt nytt boende ska uppföras så är det frågan om placeringen. Kommunens samhällsplanerare fått i uppdrag att titta på vad man kan göra med lite ändrade förutsättningar, som att bygga högre än man tidigare tänkt för att få mindre behov av mark. Då kan det finnas många nya alternativa placeringar för boendet.

– Det har jag överlåtit till samhällsplanerarna som kan det här. De började med drygt 20 platser och det har nu kokats ner till nio stycken i dagsläget, säger Egmark.

Var till exempel?

– Det vill jag inte gå ut med än, det är för tidigt. Tanken är att det ska kokas ner till helst två stycken inför nästa KS. Med två alternativ kan vi förprojektera vad det kan kosta, säger Tomas Egmark.

Är Västermalmshöjden helt avfört som alternativ?

– Jag vill inte gå in på utredningen innan den är bearbetad. Men Västermalmshöjden exakt som det var tidigare planerat på fornlämningarna är avskrivet, men området finns kvar och det kan gå att bygga så att det inte påverkar, säger Egmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!