I dag lämnar alla elever på Älvåkraskolan, utom årskurs nio, in mobiltelefonen vid dagens första lektion och får tillbaka den vid dagens slut. För elever i nian gäller mobilfri lektion och de får använda mobilen på rasterna, men från och med nästa år kommer hela skolan vara mobilfri.
– En mobilfri skola har debatteras i samhället i flera år och vi har följt diskussionerna. Vi har både elever och lärare som upplever att mobilerna stör studieron, säger Pia Åhman, biträdande rektor vid Älvåkraskolan.
Frågan har diskuterats i elevråd, föräldraråd och på lärarkonferenser. Pia Åhman säger att initiativet till mobilfri skola tagits emot väl, även om det uppstår diskussioner bland niorna som inte alltid vill lämna ifrån sig mobilen på lektionstid.
Enligt Pia Åhman sker färre kränkningar i sociala medier under skoltid numer och det är lugnare på lektionerna samt i korridorerna.
Sarabika Gasanbekova och Emil Berglund, i årskurs 9 på Älvåkraskolan, tycker att de fått mer studiero.
– När man lagt undan mobilen så fokuserar man bättre, säger Emil Berglund.
– Jag tycker att det är bra, man socialiserar mer. Jag tycker att mobilen kan störa om man inte lämnar in den på lektionen, säger Sarabika Gasanbekova.
På Christinaskolan råder i dag mobilfria lektioner, men enligt rektor Mona Marklund fungerar det sådär och nästa steg är att göra skoldagen helt mobilfri.
– Det är rätt ofta lärare som får bråka lite med elever innan de lämnar in telefonerna. För vissa lärare kan det röra sig om sex–sju lämningar på en dag och det tar tid från lektionen, säger hon.
Tanken är att mobilen ska lämnas i en låda som låses in under hela skoldagen om man inte vill lämna den hemma. Förhoppningen är att det ska ge mer studiero. Mona Marklund förklarar att forskning visar att mobiler stör koncentrationen och gör inlärningen svårare.
– Det finns också studier som visar att elever förbättrar sina studieresultat betydligt om de inte har mobilen i närheten, säger hon.
Eleverna Melker Grundberg och Nelly Lundström, årskurs 9, och Embla Andersson, årskurs 8, från Christinaskolan, tror inte på helt mobilfritt även om de skulle vara mer sociala på rasterna.
– Jag tror egentligen inte att det kommer att vara värt det. Jag tror att fler vill ha telefonerna på rasterna och lämna in dem under lektionerna än att vi inte får ha dem under hela dagen, säger Embla Andersson.