Lokala livsmedel i fokus på Älvsbyns skördefest

Lokala matleverantör intog Storgatan när köpmannaföreningen anordnade skördefest i Älvsbyns butiker. Producenter och konsumenter lyfte fram det viktiga med att handla på hemmaplan.

ÄLVSBYN2013-08-30 06:01

Mjölkbonden från Nybyn vandrar runt på Storgatan i Älvsbyn med ett leende på läpparna. Köpmannaföreningens initiativ att lyfta fram lokala aktörer är just vad han och många andra livsmedelsproducenter behöver.

– Vi får hoppas att det här är bara en början och att det sväller ut och bli större för varje år, säger Stefan Hardselius, ordförande för LRF:s lokalavdelning i Älvsbyn.

Vad betyder lokalproducerat?

– För de som producerar betyder det en inkomst och för konsumenterna betyder det att en del av pengarna stannar kvar i kommunen istället för att försvinna någon annanstans. Folk börjar inse att ska vi överleva här uppe så måste vi hjälpas åt.

Berömmer Ica-Ulf

Många lyfter fram ortens Ica-handlare som ett föredöme. Ulf Burström hamnade i rampljuset när han plockade bort Icas mjölk från hyllorna till förmån för Norrmejeriers lokala alternativ.

– Det Uffe gjorde med mjölken var jättebra. Han tog ställning, säger Gunnar Jonsson, säljare för Jonssons mandelpotatischips i Sjulsmark.

Han tycker det är viktigt att handla produkter från närområdet.

– Vi som står här hade inte stått här om vi inte hade haft konsumenter som vill ha våra produkter. Det blir fler som frågar efter lokalproducerat och inte bara våra chips utan generellt, säger Gunnar Jonsson.

Efterfrågar märkning

Potatisodlaren Kjell-Åke Larsson med bas i Böle och Hällan tror att ännu fler skulle välja lokalproducerat om det var tydligare märkt var matvarorna är producerade.

– Det är nog enda sättet för bönderna att överleva. Idag importerar vi över 50 procent livsmedel, säger han.

Lars-Olov Johansson, säljare på Nyckelbryggerier i Älvsbyn, menar också att mindre lokala producenter måste bli bättre på att sticka ut.

– En sån här grej gör att Älvsbyborna vet att vi finns på kartan. Ju mer vi säljer desto mer arbetskraft behöver vi och det prioriterar vi från orten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om