Nu efter tre år har nämligen alla pedagoger i Älvsbyn gått läslyftet, en nationell fortbildning som drog igång 2015. Utbildningen tar ett år och lärarna har träffats en gång i veckan ett par timmar. Syftet har varit att öka elevernas läsförståelse och skrivförmåga.
– Vi tycker att vi har fått jättefina resultat. En bred kompetens vad läsning och högläsning är. Om vad som gör skillnad i undervisningen och ett väldigt stort självförtroende i organisationen, säger Ulrik Bylander, rektor för Knut Lundmarksskolan.
Därför anordnade man under måndagen en föreläsning med någon som kan berätta om varför vi läser. Till det bjöd man in Ann-Marie Körling, Sveriges förra läsambassadör och vinnare av Svenska akademiens svensklärarpris. Under tre timmar föreläste hon om läsning och högläsning.
– Vi tänkte att nu vill vi fira det här. Det blir en lite festlig avrundning, men också en start framåt, för nu fortsätter vi. Vi ser att läsning och räkning är så otroligt viktigt för att kunna lyckas i skolan, säger Ulrik Bylander.
Biosalen på Forum var nästan fylld då alla pedagoger i hela Älvsbyn var inbjudna till föreläsningen. Körling berättade bland annat om hur viktigt det är att de får beakta sin läsning, inte att vi ska kritisera den.
– Barnen ska stimuleras av innehållet, känna av ”friktion”, att de känner något av det de läser. Friktion som visar att de tänker och agerar genom boken. Att tankar påverkas, det är viktigt, säger Ann-Marie Körling.