Kritik mot bemanningscentral

I höst drar en ny kommunal bemanningscentral igång i Älvsbyn. Den ska successivt tillsätta alla vikarier inom kommunens verksamheter, något som tidigare skett utan samordning. Under centralen ska flera fasta tjänster finnas, men facken kritiserar nu att anställningarna bara är deltider.

Fackförbunden Kommunal, SKTF samt Lärarförbundet vill att kommunen gör bemanningstjänsterna till heltider. "Det är pinsamt att politikerna, som vill införa heltidstjänster inom äldreomsorgen, tar ett sådant här beslut kort efter", säger Ann-Sofie Wåhlström, Kommunal Älvsbyn. FOTO: Therese Hedman

Fackförbunden Kommunal, SKTF samt Lärarförbundet vill att kommunen gör bemanningstjänsterna till heltider. "Det är pinsamt att politikerna, som vill införa heltidstjänster inom äldreomsorgen, tar ett sådant här beslut kort efter", säger Ann-Sofie Wåhlström, Kommunal Älvsbyn. FOTO: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-07-01 06:00
I nuläget tillsätts vikarier inom kommunens verksamheter på flera olika sätt: av vikarieförmedlare, av enhetscheferna eller av arbetslagen själva.
I september ska allt successivt börja samordnas, med start inom socialtjänst och skola. I projektet Ispov (se faktaruta) kommer vikarier tillsättas centralt för att öka effektiviteten och se till att de med rätt utbildning och kompetens går först.
Samtidigt är det tänkt att helhetssynen ska leda till att vikarier inte anställs in i vikariepooler när det råder övertalighet på andra håll.
"Pinsamt med deltid"
Under Ispov ska fasta tjänster i form av undersköterskor, förskollärare samt två vikariesamordnare finnas.
Och det är deras anställningsformer som får facklig kritik då det bara rör sig om deltider.
- Undersköterskorna ska gå på 80 procent, vilket innebär att en del som nu vikarierar på heltid kan få gå ner till deltid. Det är pinsamt eftersom det tagits ett politiskt beslut att få upp heltidsgraden inom äldreomsorgen, säger Ann-Sofie Wåhlström, Kommunal Älvsbyn.
Utvärderas till våren
Samtliga tre inblandade fackförbund, Kommunal, Lärarförbundet samt SKTF, har yrkat på att kommunen ska göra bemanningstjänsterna till heltider.
- Men kommunen vågar inte ta det steget. Argumentet att inte alla ordinarie tjänster är heltider håller inte, enligt mig. Man måste börja någonstans, säger Ann-Sofie Wåhlström.
Erika Sundström (S), ordförande kommunens personalutskott, kommenterar fackets kritik:
- Självklart är det angeläget att alla tjänster är heltider. Men det handlar om kostnader. Vi har haft ett politiskt resonemang och beslutat att starta projektet så här och sen utvärdera till våren.
- Däremot vill vi sätta ner foten för att få till heltidstjänster för de som arbetat många år i verksamheterna, med start inom äldreomsorgen. Visst vore det bra att kunna tillsätta nya tjänster på heltid men det känns viktigare att erbjuda heltid till de som jobbat länge, säger hon.
FAKTA Ispov-projektet
Ispov står för Införandet av samordnad personal- och vikariehantering. Projektets bemanningscentral ska starta upp den 1 september.
Två vikariesamordnare ska anställas på 75 respektive 60 procent. Dessa ska sköta all vikarietillsättning inom socialtjänst och förskola/skola, till att börja med. Området ska sedan successivt utökas.
Förutom timvikarier ska det under Ispov vid start finnas 21 fasta tjänster, inklusive vikariesamordnarna. Av de övriga är 16 stycken undersköterskor och tre stycken förskollärare. Deras anställningsgrad ska vara 80 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om