Konsulten Anna-Riikka Törrönen sade upp sitt avtal med Älvsbyns kommun den 5 september.
– Jag avsade mig uppdraget som handläggare för familjen då jag inte hade den tid som krävdes för det uppdraget. Som handläggare behöver man vid behov vara tillgänglig och ha utrymme att avsätta tid för klienterna dagtid. Något jag bedömde inte var möjligt för mig då jag sköter min bisyssla på kvällar/helger/ledigheter, vid sidan av mitt ordinarie arbete, säger Anna-Riikka Törrönen, som till vardags jobbar som verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen på Ekerö kommun.
Hennes rapport har slagit fast allvarliga fel i handläggningen som låg till grund för LVU-vården av tre placerade barn. Anna-Riikka Törrönen menar att utredningen är så bristfällig att det utifrån den inte går att avgöra om barnen har blivit utsatta för våld. Handläggarna uppvisar enligt konsulten stora kunskapsbrister på grundläggande nivå och hon är mycket kritisk till att utredningarna till stor del bygger på information från familjehemskonsulter och familjehem och att uppgifterna starkt kan ifrågasättas.
– Mitt uppdrag var att granska handläggningen och där konstaterade jag att det skett stora felaktigheter. Då behöver man göra om och göra rätt. Finns det inte laglig grund för att LVU ska fortsätta så behöver det upphöra. Hade vården fortsatt hade det blivit ännu mer fel.
Hur ser du på kritiken från Lilla hjärtats vänförening om att det borde ha övervägts flyttningsförbud enligt lex Lilla hjärtat?
– Det här går inte att jämföra med Lilla hjärtat överhuvudtaget. Det är väl stora paralleller att dra.
Lilla hjärtats vänförening drar inga paralleller till Lilla hjärtats död utan säger att de jobbar brett för barnens bästa.
– Jag tänker så här: Hade jag under mitt möte med barnen och mina samtal med dem uppfattat något annat hade jag påtalat det. Om kritiken är att man ska höra barnens inställning är det så att barnen under de här tre åren har pratat om att de vill träffa vårdnadshavarna och komma tillbaka till dem. Men det har man inte lyssnat på. Där tänker jag att man har tappat barnperspektivet helt.
Anna-Riikka Törrönen framhåller att familjen efter att LVU-vården upphört beviljats frivilliga insatser.
– Jag tycker att det hade varit fel om man bara hävt LVU-vården och sedan lämnat alla åt sitt öde. Nu har familjen fått hjälp och stöd med beaktande av att de har varit ifrån varandra i tre års tid.
Tycker du att barnen ska få ha kontakt med familjehemmen?
– Det är barnets vilja till fortsatt kontakt som skall vara avgörande, inte familjehemmens vilja eller behov. Jag tycker att det är viktigt att barn som varit placerade i samma familjehem under en längre tid ges möjlighet till fortsatt kontakt förutsatt att barnet vill detta.
När det gäller den interna kritiken som lyfts i Älvsbyn efter att LVU-vården upphört säger Törrönen att alla har rätt till sin åsikt.
– Dock tycker jag att det är beklagligt att man, i stället för att ta till sig det faktum att grova fel har begåtts, väljer att flytta fokus till andra saker. Alla kan begå misstag och göra fel. Det viktiga är att äga sina misstag och de fel som man gjort, att lära sig något av dem och att i största möjligaste mån säkerställa att dessa inte upprepas.