Kommunalrådet invigde det nya HVB-hemmet

På tisdagen invigdes HVB-hemmet för traumatiserade flyktingpojkar i Älvsbyn. Om ett par dagar kommer de första pojkarna till hemmet, som har sju behandlingsplatser.– Det känns roligt och spännande, säger Jenny Fahlman, biträdande föreståndare.

ÄLVSBYN2013-09-04 06:01

Det stora huset på Gammelvägen är helrenoverat och anpassat för den här typen av verksamhet. De åtta anställda har nödvändig kompetens och en psykolog, Lis-Marie Lindgren, har knutits till verksamheten.

– Vi har också ett samarbete med Röda korsets traumacenter i Skellefteå där det finns mycket kunskap, berättar Jenny Fahlman.

Stöd och hjälp

På HVB-hemmet, som döpts till Boromir, ska flyktingpojkar 15–18 år få hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser från hemlandet och/eller under flykten till Sverige. Upptagningsområdet för verksamheten är hela Sverige.

Själva invigningen förrättades av Helena Öhlund (S), kommunstyrelsen ordförande i Älvsbyn. Hon konstaterade bland annat att den här typen av behandlingshem har en viktig funktion.

– Jag hoppas att det ska innebära mycket gott. För individen är det livsviktigt att få rehabilitering och behandling, men även samhället tjänar på att det finns den här typen av stöd och hjälp.

För Älvsbyn innebär etableringen jobbtillfällen, men Helena Öhlund tycker att Baggium inledningsvis var dåliga på att informera och hon hoppas att dialogen ska bli bättre framöver.

– För kommunen innebär inte det här några extrakostnader. Om det behövs speciella insatser i skolan så är det Baggium som ansvarar för det.

Det är pojkarnas hemkommuner som betalar för att pojkarna ska få den vård och behandling som behövs. HVB-hemmet Boromir utför bara den tjänsten.

– Om vi blir klar med behandlingen före den enskilde fyller 18 år så kan han slussas vidare till ett familjehem, säger Jenny Fahlman.

Förutom de sju platserna förfogar de också över en utslussningslägenhet.

Individsamtal

Psykologen Lis-Marie Lindgren har tidigare erfarenhet av att traumatiserade ungdomar och hon tycker om att jobba med den här problematiken.

– Det handlar mycket om individsamtal med tolktelefon som stöd. Det känns spännande och lite annorlunda det här.

Dygnet runt

Hennes arbetsrum är liksom resten av huset renoverat. Alla pojkar har eget rum, övriga utrymmen är gemensamma. På hemmet finns det personal dygnet runt.

– Av erfarenhet vet vi att det är ett måste, säger föreståndaren Christopher Wangson.

Det är företaget Baggium vård & behandling som äger och driver behandlingshemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om