Kent Ögren överväger privatisering

Enligt primärvården skulle en privatisering av Älvsbyambulansen spara in mellan en halv och en miljon kronor per år utan att tillgängligheten försämras. Då tycker landstingsrådet Kent Ögren (S) att man ska överväga det.

ÄLVSBYN2012-04-18 06:00

Utredningen om att privatisera ambulanssjukvården i Älvsbyn, Boden och Luleå är snart klar. Landstingsstyrelsen fattar beslut den 31 maj tillsammans med ett 40-tal andra åtgärder i ett stort sparpaket på 200 miljoner kronor.

Beroende på vilken entreprenadlösning som eventuellt väljs kommer landstinget att spara pengar i Älvsbyn enligt Anna-Greta Brodin, länschef för Primärvården i Norrbotten.

- Någonstans, mellan tummen och pekfingret, mellan en halv miljon och en miljon, säger hon.

Ambulanspersonalen menar att de är integrerade i vårdcentralen i dag och ser inte hur man skulle kunna göra neddragningar utan försämringar?
- När det gäller integreringen har vi inte samma uppfattning. Älvsbyn har bara dagverksamhet och vi kan inte få integreringsvinster efter klockan 17, säger
Anna-Greta Brodin.

I Älvsbyn finns två ambulanser dagtid och en i tjänst kvällar och helger. Enligt länschefen kommer dagens bemanning att kvarstå vid en upphandling. Kvalitén kan tvärtom höjas eftersom en större privat organisation har större resurser för vidareutbildning än en liten ambulansstation.

- Uppdraget med antalet ambulanser kommer inte att beröras. Väljs en entreprenad använder man bara en annan form, säger hon.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) betonar att det inte är klart vad styrelsen tänker besluta om ambulansen.

- Patientsäkerhet, kvalité och tillgänglighet är honnörsorden för oss. Kan vi upprätthålla de tre kriterierna på samma nivå som i dag och också spara pengar då tycker jag att man behöver överväga att göra det.

Om man inte kan göra det utan att sänka kvalité och tillgänglighet?
- Då kommer vi nog inte att göra det.

FAKTA Privatisering ambulansen

Landstingets har tittat på tre olika entreprenadformer för ambulansen i Luleå, Boden och Älvsbyn. Det pågående arbetet ska vara färdigt i april månad och presenteras inför landstingsstyrelsen den 31 maj.

Bemanning där entreprenören ansvarar endast för hela eller delar av personal som krävs.

Bemanning och drift där entreprenören ansvarar även för vissa driftkostnader exempelvis förbrukningsmaterial och viss medicinteknisk utrustning.

Totalentreprenad där entreprenören ansvar för personal och förbrukningsmaterial men även för inköp och drift av fordon och viss medicinteknisk utrustning.

Källa: Norrbottens läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om