Det var i januari 2015 som föräldrarna sökte vård på Älvsbyns hälsocentral. Barnet, som då var tre månader, hade skrikit otröstligt och fått hög feber. Läkaren bedömde att det berodde på en maginfektion med gaser och rekommenderade föräldrarna att ge barnet fänkåls- eller kamomillte. Men på kvällen försämrades barnets tillstånd och föräldrarna åkte akut till Sunderby sjukhus. Där visade det sig sedan att spädbarnet hade drabbats av hjärnhinneinflammation och att det fanns bakterier i blodet.
Nu kritiserar IVO läkaren i fråga om ordinationen av fänkåls- eller kamomillte eftersom det inte är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ordinationen som gavs följer inte heller svenska rekommendationer som är baserade på aktuell och kvalitetssäkrad kunskap, enligt IVO. Läkaren får däremot ingen kritik för att inte ha upptäckt att spädbarnet drabbats av hjärnhinneinflammation. I beslutet skriver de att läkaren inte funnit några tecken på hjärnhinneinflammation och att det inte finns underlag för att påstå att läkaren borde ha upptäckt det heller. "En bakteriell hjärnhinneinflammation kan utvecklas mycket snabbt", skriver de i sitt beslut.
I beslutet framgår att ”verksamhetens slutsats att man i fortsättningen ska vara mer frikostig med att ta prov på till exempel snabbsänka kan vara bra.” Men utifrån barnets hälsotillstånd vid undersökningen anser inte IVO att det går att hävda att läkaren borde ha ordinerat snabbsänka. Barnets snabbsänka var förhöjd på kvällen, men trots det finns inte underlag som visar att stegringen fanns redan tidigare.
Agneta Björk är verksamhetschef vid Älvsbyns hälsocentral och har ännu inte tagit del av det beslut som IVO fattat. Men hon bekräftar att verksamheten pratat om ärendet och att de lyft frågan om snabbsänka.
– Vi har pratat om att snabbsänka kan vara ett sätt att upptäcka en infektion tidigare, men man sticker ju inte så gärna småbarn. Det är en avvägningsfråga och det har vi pratat om, men vi har inte satt någon rutin att vi ska sticka alla barn, säger hon.
– Jag vill inte uttala mig något mer förrän jag har beslutet framför mig. Jag vill läsa det själv först, fortsätter hon.