Ingen extern entreprenör till Fluxen

Den senaste utredningen av Fluxenrestaurangens eventuella nedlÀggning visar att restaurangen Àr ett ekonomiskt svart hÄl och att det inte gÄr att lÀgga ut pÄ en entreprenör.

HÀr i restaurangen Àter ett antal av de som bor pÄ Fluxen, gÀrna om de har gÀster som dÄ ocksÄ kan bestÀlla mat. Den möjligheten kan försvinna.

HÀr i restaurangen Àter ett antal av de som bor pÄ Fluxen, gÀrna om de har gÀster som dÄ ocksÄ kan bestÀlla mat. Den möjligheten kan försvinna.

Foto: HĂ„kan Öberg

Älvsbyn2019-02-05 17:30

Kommunstyrelsen kunde inte ta nÄgot beslut utan Äterremitterade utredningen för ytterligare beredning med aktuella siffror frÄn 2018. Utredningen svarade ÀndÄ pÄ en del frÄgestÀllningar. Till exempel pÄ Centerpartiets förslag att restaurangen kanske kan drivas av en extern entreprenör i framtiden.

– Svaret Ă€r att det inte Ă€r möjligt. SĂ„ lĂ€nge vi producerar mat till Ă€ldreomsorgen dĂ€r sĂ„ finns det inget kök för en entreprenör att tillreda mat till restaurangen, sĂ€ger Magnus Nordström, kommunchef.

Köket i Fluxen ska Àven i fortsÀttningen laga maten till Àldreomsorgen. Utredningen konstaterar att Fluxenköket inte har nÄgra ytor för ytterligare verksamhet för produktion eller förvaring i det befintliga köket. Köket fÄr inte anvÀndas som genomgÄng till restaurangen och det finns inga diskmöjligheter i delen som hör till Fluxenrestaurangen. En entreprenör skulle endast ha tillgÄng till serveringslinjen, kassan och matsalen.

Nu har man tre alternativ som ska utredas vidare. Det första Àr att hÄlla restaurangen öppen 365 dagar om Äret precis som det Àr i dag. Det andra Àr att hÄlla restaurangen öppen fem dagar i veckan och stÀnga bara under helgerna. Det tredje Àr en avveckling av restaurangen.

Kommunens ekonomichef Ulla Lundberg konstaterar att den största skillnaden mellan förslagen Ă€r kostnaderna för lokalen. DĂ€rför blir det nĂ€stan ”allt eller inget” nĂ€r man sen ska vĂ€lja.

– Restaurangen ska tĂ€cka sina egna kostnader, och det gör den inte i dag. NĂ€r vi rĂ€knar pĂ„ vad den kostar, alltsĂ„ bara utgifterna (utan intĂ€kter), sĂ„ kostar den ungefĂ€r tre miljoner kronor att driva varje Ă„r, sĂ€ger Ulla Lundberg.

Om man drar ner till bara veckodagar dÄ?

– DĂ„ blir det ungefĂ€r 100 000 kronor mindre i personalkostnader. SĂ„ stĂ€nger vi den helt sparar vi tre miljoner, stĂ€nger vi bara pĂ„ helger sĂ„ har vi kvar kostnader pĂ„ 2,9 miljoner, sĂ€ger Ulla Lundberg.

Man ska Àven utreda möjligheten för de boende pÄ Fluxen att Àta gemensamt med dagverksamheten utan personalstöd. Det krÀver i vanliga fall en bistÄndsbedömning att Àta med dagverksamheten förutom en dag i veckan nÀr de har öppen trÀffpunkt. I dagslÀget kan dagverksamheten ta emot fyra extra gÀster per dag och antalet gÀster frÄn Fluxenhuset som Àter i restaurangen uppskattas till cirka sju om dagen.

– SĂ„ det Ă€r nĂ„got som vi mĂ„ste titta pĂ„. Att de boende pĂ„ Fluxen kan Ă€ta tillsammans med dem pĂ„ nĂ„got vis, sĂ€ger Magnus Nordström.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!