Sju dagar är en digital övning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida att gå igenom under beredskapsveckan. Namnet syftar till ett strömavbrott på sju dagar, en enklare kris som kan bli tuffare än man tror.
– Det förutsätter att man är lite digital, men samtidigt så är det våra ungdomar som vi måste väcka. Det är målgruppen vi måste nå. Vi är så digitala att om strömmen far så sitter vi i skiten rent sagt. För många ungdomar finns det inte på kartan att strömmen kan försvinna eller vad som händer när den gör det, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.
De som är äldre eller kommer från någon mindre by har mer erfarenhet av längre strömavbrott. Det kanske låter som helt otroligt med så långa strömavbrott, men det händer då och då i Sverige. 2019 havererade elnätet på Gotland under stormen Alfrida och områden var strömlösa över en vecka. 2014 drog stormen Dagmar in över Svealand och södra Norrland och de sista fick tillbaka strömmen efter 14 dagar. 20 dygn efter stormen Gudrun 2005 var fortfarande 12 000 personer utan ström.
– Därför är det bra att öva och fundera över vad som händer om strömmen far. Hur har man det ställt i sina förråd? Elnätet blir mer robust, men nu får vi elslukande industrier, klimatet förändras och omvärlden blir osäker med krig i närheten. Det kan svinga väldigt fort, se på vägraset i Munkfors, säger Margareta Lundberg.