Hundar driver bostadsområde till vansinne

Hundar som smiter och skäller – dag som kväll – får närboende att rasa. "Min dotter gråter och är rädd", säger en av grannarna.

Lea Sundström bor i närheten av hundarna och har vid flera tillfällen tvingats jaga bort hundar från sin tomt med en kratta.

Lea Sundström bor i närheten av hundarna och har vid flera tillfällen tvingats jaga bort hundar från sin tomt med en kratta.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2020-07-03 18:00

Runt kvarteren kring Lönngatan och Lomtjärnsgatan i Älvsbyn ekar ljudet av hundskall majoriteten av dygnets timmar enligt villaägare och boenden kring området. De har tröttnat på oljudet som hörs flera kvarter bort.

– Jag tolererar inte att de är på min gård. Vid två tillfällen har jag fått jaga i väg en hund med min kratta, säger Lea Sundström, som polisanmält hundägarna.

Hon bor i närheten och vittnar om att hundarna skäller från morgon till kväll.

– Man kan inte ha fönster öppna. Vanligtvis brukar jag sitta i min trägård och äta frukost, lunch och middag när vädret tillåter – men nu sitter jag inne. 

Problemet uppstod i augusti i fjol men har eskalerat under våren enligt ett flertal grannar som PT varit i kontakt med.

– Min dotter ligger vaken och gråter och undrar varför de skäller så mycket. Hon är rädd för att vara ute också, säger en av dem.

Grannen menar att hundarna hetsar varandra så att ljudnivån ökar.

– Tidigare var det tre hundar, men nu har de skaffat en valp också. Jag skulle inte säga att de skäller, det är mer att de skriker. Gissningsvis är de fruktansvärt understimulerade. Det är ju jakthundar som behöver röra på sig.

Lea Sundström håller med.

– Jag anser att de har ett helvete, men det är som att ägarna inte bryr sig, säger 69-åringen.

undefined
Ett staket på bron ska skrämma bort objudna gäster. "Kommer hunden hoppas jag den blir rädd och springer hem när den välter staketet", säger Lea Sundström.

Förutom en polisanmälan har hon även pratat med länsstyrelsen och Älvsbyn kommun vid ett antal tillfällen. Det är det fler som har gjort. Bara sedan i maj har kommunen fått in klagomål från sju privatpersoner.

– Vi har kommunicerat till fastighetsägaren att det har kommit in ett stort antal klagomål. Det har även gått ut ett brev till adressen, men vi kommer att säkerställa att hundägarna också nås av informationen om den inte har kommit fram, säger Tobias Ström, miljöinspektör vid Älvsbyns kommun.

Miljökontoret har gjort inspektioner vid två tillfällen för att kontrollera klagomålen.

– Jag kan inte svara på hur det gick, jag var inte handläggare vid det tillfället. Det framgår bara att det är gjort vid två tillfällen, säger Tobias Ström.

Om situationen inte förbättras kan kommunen besluta om förelägganden mot hundägaren.

– Det kan till exempel bli aktuellt med skällhalsband eller förbud att ha hundarna utomhus utan uppsikt. När det gäller djurhållningen är det länsstyrelsen som gör åtgärder om de bedömer att det behövs, säger Tobias Ström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!