Höstklätt hus i dova färger

De hade bokat tomt och förberett sig för att bygga nytt, men när Fanny Öberg och hennes sambo klev in i lösvirkeshuset med utsikt över ängarna blev de förälskade. Med platsbyggda lösningar, dova färgskalor och flätade korgar har de skapat ett hem att trivas i.

Färg. Här syns färgen Tant Johannas gröna på det platsbyggda skåpet i hallen.

Färg. Här syns färgen Tant Johannas gröna på det platsbyggda skåpet i hallen.

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2017-09-16 06:00

I augusti 2013 målade inrednings- och livsstilsbloggaren Johanna Bradford sitt dåvarande sovrum i kulörkoden S 3005-G20Y. Med åren har färgen kommit att kallas för ”Tant Johannas gröna” och är bland annat vald till ett av årets nyckelköp av Plaza interiör. Den har också tillägnats en hel krönika.

.

Den milda gröna tonen har också hittat till Fanny Öbergs penslar. Den möter i hallen, där nyansen klär ett platsbyggt skåp av råplan. I vardagsrummet mjukar det gröna upp tv-bänken och i sovrummet är väggarna målade i det gröna, bara en nyans ljusare. Det ligger något vilsamt i kulören, som skiftar färg beroende på ljus och årstid. Fanny Öberg, med fäbless för grönt och grått, är uppvuxen i en syskonskara om sju.

– Jag har flera estetiskt lagda syskon, till exempel är två utbildade florister. Vi bollar ofta inredningsidéer med varandra. Min mamma har alltid varit inredningsintresserad och vi hjälps ofta åt att fixa tillsammans, det är mysigt att umgås på det sättet.

.

Uppväxten i Korsträsk har rotat syskonen på orten och alla bor kvar eller har flyttat tillbaka till Älvsbytrakten. Fanny och hennes sambo Tomas bodde i lägenhet i byn, men längtade efter hus.

– Det är ganska svårt att hitta något här och till slut bokade vi en tomt på ett område som skulle byggas upp. Men när det här huset kom ut hos mäklare sa vi bort tomten, berättar hon.

.

Lösvirkeshuset, som ligger efter Löparhedsvägen, är omgärdat av en hög karganhäck på framsidan och har utsikt över stora ängar från baksidan.

– Läget var precis vad vi letade efter, nära byn men ändå lite avsides. Vi ville ha ett enplanshus och det här var pedantskött, säger Fanny. De började med att renovera ytskikten och under deras snart två år i huset har ytterligare justeringar gjorts.

.

En dammvippa med träskaft vilar mot en stickad ulltröja på en galge. Flätade korgar, linnetyger och stickade plädar i återhållsamma färger återkommer i inredningen, liksom stora vaser med blommor och tavelväggar.

– Jag tycker om att blanda gamla saker med en nordisk känsla och moderna detaljer. När jag går på loppisar tittar jag alltid efter korgar och ljusstakar, det kan man aldrig få för många av – men jag har faktiskt korgförbud nu, skrattar Fanny.

.

Försommaren är hennes favoritårstid hemma, då de första blommorna går att plocka in.

– Men hösten är mysig och krispig och det är fint att dekorera med löv och rönnbär. Jag gillar egentligen alla årstider, det är viktigt för mig att trivas hemma och pysslar med något nästan varje kväll.

Fanny Öberg

Ålder: 25 år.

Familj: Kommer från en familj med sex syskon och i dagsläget tolv syskonbarn. Bor tillsammans med min sambo Tomas sedan tre år tillbaka.

Om hemmet: Vi bor i ett lösvirkeshus, byggt på 70-talet.

Gör: Jobbar på ett serviceboende.

Intressen: Inredning i allra högsta grad. Vintertid är jag gärna i fjällen.

Bästa musik att spela hemma: Blandar friskt, men bland annat The Sounds & Gavin Degraw.

Favoritinredningssak: Cluster lamp från Artilleriet.

Städtips: Ta ett rum i taget medan du lyssnar på någon bra podcast.

Mitt bästa inredningstips: Försök hålla en återkommande ton genom hemmet. Jag tycker det ger en behaglig känsla och att helhetsintrycket blir tydligt. Var inte rädd för att ta in textilier, det kan göra stor skillnad med rätt kuddar och plädar.

Verktyg jag ofta använder: Skruvdragare, hammare och vattenpass.

Tråkigaste hemmasysslan: Skotta snö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om