Fyrkantens gymnasiesamverkan har sammanställt de preliminära antagningssiffrorna från gymnasieskolorna i Älvsbyn, Piteå, Luleå och Boden. De högskoleförberedande programmen har som tidigare år ett fortsatt högre söktryck där främst ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap och teknik lockat många sökande.
Yrkesprogrammen har färre sökande, men det finns undantag. Bygg- och anläggningsprogrammet är ett sådant.
– Där har vi ett högt söktryck på alla orter och i Älvsbyn kör vi första terminen nu, säger Tove Waara Axelsson, utvecklingsledare vid Fyrkantens gymnasiesamverkan.
Bygg- och anläggningsprogrammet i Älvsbyn har 12 platser och 17 sökande.
Söktrycket vid Älvsbyns gymnasium är generellt sett högre för alla program.
– Det ser riktigt bra ut med söksiffror i Älvsbyn, det är väldigt roligt att se. Bygg- och anläggningsprogrammet drar och att det ger ringar på vattnet, elever kanske söker på hemorten i högre grad när det även kommer attraktiva utbildningar bland yrkesprogrammen, säger Tove Waara Axelsson.
Mona Brännmark, rektor och gymnasiechef vid Älvsbyns gymnasium, gläds åt siffrorna.
– Jag är jätteglad. Det är betydligt fler sökande i år än vad det har varit tidigare och det har skett en ökning på alla program. Jag är mest glad över att vi har fått så många sökande till bygg- och anläggningsprogrammet eftersom det är nytt, säger hon.
Vanligtvis söker ett 50-tal elever till Älvsbyn och i år är det 72 sökande på gymnasiets 92 platser.
– Någonting har gjort att vi har så många sökande. Bygg- och anläggningsprogrammet har lockat en del givetvis, men en del kanske också tänker att det är skönt att gå på hemmaplan så de slipper pendla, säger Mona Brännmark.
Vård- och omsorgsprogrammet har 14 sökande och av dem är 11 obehöriga. Men det finns en förklaring till det.
– Det är många av våra elever som läser språkintroduktionsprogram som har sökt vård- och omsorg och när de sökte hade de inte behörigheten klar. De allra flesta kommer att hinna läsa upp betygen och det kommer att bli en klass, säger Mona Brännmark.
Tove Waara Axelsson hade dock gärna sett att fler sökte just vård- och omsorgsprogrammet.
– Vi hade önskat ett större söktryck på alla orter eftersom vi vet att arbetsmarknaden har ett stort behov på den sidan. Det ser ändå ganska bra ut, men det hade inte gjort något om det hade gått att öka antal platser, säger hon.
De preliminära antagningssiffrorna är gjorda utifrån decemberbetygen. Vecka 27 kommer det slutliga antagningsbeskedet efter att junibetyget är satt.