Förslag på var flera olika boenden kan byggas

Älvsbyn föreslås bygga både ett nytt särskilt boende och ett trygghetsboende. Politikerna i styrgruppen och Riksbyggen har haft sitt sista möte där man redovisade utredningen av behoven.

Det nya särskilda boendet skulle ersätta både Nyberga och Ugglan. Det skulle förenkla bemanning och förbättra både boendemiljö och arbetsmiljö, samtidigt som det kostar mindre i drift. Däremot är det en stor investering.

Det nya särskilda boendet skulle ersätta både Nyberga och Ugglan. Det skulle förenkla bemanning och förbättra både boendemiljö och arbetsmiljö, samtidigt som det kostar mindre i drift. Däremot är det en stor investering.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2025-01-22 03:00

Riksbyggen och kommunen inledde ett samarbete i somras där Riksbyggen fick i uppdrag att utreda kommunens framtida behov av boenden. Orvo Hannlöv (SD) är en av de som pushat kommunen för att bygga ett nytt särskilt boende sedan han börjat i politiken. Han är glad att få bekräftelse.

– Jag har ju kämpat för det här hur länge som helst. Som jag alltid sagt sedan jag kom med i politiken så visar nu utredningen att Älvsbyn behöver ett nytt särskilt boende. Nu kommer ärendet upp för beslut i kommunstyrelsen i början av februari. Förhoppningen är givetvis att vi går vidare med det här och att ingen sätter sig emot det, säger Orvo Hannlöv.

undefined
Orvo Hannlöv var först att berätta nyheten då han är så väldigt glad över att det ser ut som att det äntligen blir ett nytt särskilt boende för de äldre. (Arkivbild)

Riksbyggens utredning visar inte bara på att det behövs ett särskilt boende. De anser också att kommunen behöver ett äkta trygghetsboende för att vara som en brygga mellan hemtjänst och att flytta till särskilt boende. Det gapet är för stort i dagens läge.

Har man utrett var säbo och ett trygghetsboende borde byggas?

– I Riksbyggens underlag vill man placera det särskilda boendet på Nybergshägnan, på det lilla industriområdet mellan Lövgatan och Lönngatan. Trygghetsboendet vill man placera på Lekentomten, säger Orvo Hannlöv.

Kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) är mycket nöjd med utredningen och det underlag de har fått från den. Han hoppas det ska kunna leda till kloka beslut. Samtidigt vill han framhålla att det fortfarande är tidigt, så att ingen förväntar sig att det står klar någonting hösten 2025. Det är många beslut kvar, och de beslut som ska tas av kommunstyrelsen i början av februari är projektering.

– Vi är inte i skede att starta upp ett bygge imorgon precis. Nu har vi en prognos, en analys av behoven. Det som är förslag till kommunstyrelsen utifrån underlagen är att vi ska besluta att gå vidare med projektering. Det blir skarpa förfrågningar till entreprenörer, säger Dahlqvist.

undefined
Johan Dahlqvist vill inte ge någon falska förhoppningar och påpekar därför att det fortfarande är tidigt och man kan inte förvänta sig se något resultat under 2025. Men han är väldigt nöjd med underlagen samarbetet med Riksbyggen har gett.

Han känner sig trygg med att Riksbyggen är partner i historien.

– Vi har fått otroligt bra underlag. Riksbyggen har gjort det här i ett 40-tal kommuner redan, bland annat i Haparanda där vi varit på besök i deras säbo, säger Dahlqvist.

Underlaget har även tittat på LSS, gruppboenden och behovet av storkök. Fullmäktige har redan beslutat låsa fast en tomt mellan Apeln och Nyberga för särskilt boende. Det är där Riksbyggen menat att ett LSS-boende kan placeras. I så fall måste fullmäktiges tidigare beslut upphävas av fullmäktige.

Om vi låtsas att allt går så snabbt som möjligt och inga förseningar eller problem uppstår. När kan vi då se resultat?

– Jag vill inte skapa några falska förhoppningar. Inget står klart under 2025 i alla fall, så mycket kan vi väl säga, säger Johan Dahlqvist.

Riksbyggen sköter delen med förfrågningsunderlag till entreprenörer.

– De styr den biten, vi behöver inte från kommunen gå ut med upphandling mot varje enskild entreprenör utan det sköter dem. Det är en styrka i det här samarbetet, säger Dahlqvist.

undefined
Kommunen har för närvarande inget trygghetsboende. Fluxen är det närmaste man kommer, men det uppfyller inte alla krav för att kallas för trygghetsboende.

Enligt Hannlöv visar utredningen på att driften av ett nytt säbo istället för de två som finns skulle kosta tio miljoner mindre per år. Samtidigt är det mycket stora investeringar det handlar om.

Har vi råd att bygga?

– I och med att vi inte vet vad summorna är än, är det svårt att säga ja eller nej direkt. Jag som kommer från byggvärlden kan spekulativt säga att ja, det blir lägre driftskostnader givetvis. Att drifta ett nytt boende mot för två äldre byggnader med underhållsbehov. Sen handlar det inte bara om pengar utan kvaliteten, boendemiljön och arbetsmiljön, säger Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!