Han vill se färre nationella prov

Han vill ha mindre nationella prov i skolan och han vill att lärare ska få vara just lärare. Dessutom vill Linus Sköld ändra 75-dagarsregeln i a-kassan.– Det är en urbota dum regel, säger han.

Älvåkraskolans tjänstledige rektor Linus Sköld är nu ersättare i riksdagen och sitter i kulturutskottet. Han har skrivit 17 motioner.

Älvåkraskolans tjänstledige rektor Linus Sköld är nu ersättare i riksdagen och sitter i kulturutskottet. Han har skrivit 17 motioner.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-10-12 05:00

Linus Sköld (S) sitter som ersättare i riksdagen och jobbar huvudsakligen med kulturfrågor då han sitter i kulturutskottet. Under allmänna motionstiden har han lämnat in 17 motioner – och där han är huvudmotionär har den tjänstledige rektorn riktat in sig på skolfrågor.

– Under hela valrörelsen så sa vi att man måste låta proffsen i välfärden vara proffs. Skolan är full av yrkesmänniskor som är duktiga, och de måste få ägna sig åt det de är bra på. Inte massa administration.

Begränsa proven

Han vill personligen ha färre nationella prov.

– Vi har börjat begränsa de nationella proven. Det är en viktig faktor för administrationen, men vi behöver ta fler steg. Sedan måste man se till att lärare har rimliga förutsättningar utifrån hur många lärare man är per elev, säger Linus Sköld.

Han vill även ha in fler yrkesgrupper i skolan.

– Under en lång tid har man sett till att det bara är kärnverksamheterna i den offentligt finansierade välfärden. Det har ju fått konsekvenserna att läkare sköter sin journalföring i större utsträckning och att lärare tömmer komposter eller liknande.

"Drabbar enskilda"

Han har även motioner som inte rör skolfrågor. Bland annat vill han ta bort eller förändra 75-dagarsregeln i a-kassan.

– Det hindrar ju liksom folk från att ha en egen försörjning. När jag kommer upp i 75 dagar så lönar det sig inte för mig att ta den där dagens arbete, för då förlorar jag fyra ersättningsdagar i a-kassan, säger Linus Sköld.

Han tror dock att regeln är skapad med ett gott syfte.

– Man har tänkt att det ska leda till att människor i mindra omfattning har otrygga anställningar, men det har ju inte utvecklat sig så. Det drabbar den enskilda, och det tycker jag är dåligt.

FAKTA 75-dagarsregeln

* Om du arbetar som anställd eller i egen verksamhet och är arbetslös i samma vecka kan du högst få 75 ersättningsdagar inom en ersättningsperiod.

* Det är antalet dagar du får ersättning för under veckan som påverkar de 75 dagarna, inte de dagar då du har arbetat.

* När du har förbrukat de 75 ersättningsdagarna i samband med deltidsarbete kan du inte längre få ersättning för veckor då du deltidsarbetar. Skulle du däremot vara helt arbetslös en vecka och de 75 ersättningsdagarna är förbrukade kommer ersättning att kunna betalas ut.

Källa: unionensakassa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om