Älvsbyhus har ett samarbete med byggprogrammet och en del i detta är att ta emot praktikanter.
En elev som jobbade på företaget 2024 hamnade med fingrarna i en maskin och fick skador på de yttre delarna av vänster pek- och långfinger vilket enligt åklagaren Frida Molander ledde till amputation av det yttersta fingerbenet på respektive finger.
"När praktikanten arbetade vid maskinen kom denne i kontakt med maskinens oskyddade rörliga delar och skadade vänsterhanden", skriver åklagaren.
Molander skriver vidare att Älvsbyhus begått arbetsmiljöbrott genom att av oaktsamhet orsakat praktikanten skadorna.
"Brottet har begåtts genom att personal vid Älvsbyhus AB av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Detta genom att låta praktikanten, som saknade för uppgiften nödvändiga kunskaper, arbeta vid en maskin som inte hade erforderliga skyddsanordningar för att förhindra kontakt med maskinens farliga/rörliga delar", anför åklagaren.
Kent Johansson anser att företaget gjort vad man kan för att undvika olyckor.
– Han har själv sagt att han klantade till sig. Han ville försäkra sig om att fräsen var igång och det gjorde han genom att stoppa dit fingret. Hur mycket vi än bygger maskinerna med skydd, kåpor och ljusbågar så är det väldigt svårt att nå en nolltolerans, säger han.
Är det lämpligt att praktikanter använder farliga maskiner?
– Det är satt en åldersgräns på 18 år. Men med sådana här händelser får man fundera på om vi över huvud taget ska ta in praktikanter. Vi vill väldigt gärna göra det, men med den här typen av konsekvens får man en tankeställare. I vart fall huruvida vi törs sätta dem vid en maskin, säger Kent Johansson.
Åklagaren anser att företaget inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga riskerna.
"På grund av angivet brott begånget i utövningen av företagets näringsverksamhet åläggs Älvsbyhus AB att betala företagsbot med 300 000 kronor", skriver Frida Molander i strafföreläggandet.
– Det är direkt felaktigt vill jag påstå. Vi lägger oerhört mycket krut på säkerheten. Det är kontinuerliga skyddsronder och maskinerna ses över tillsammans med fack och skyddsombud. Vi vill inte att någon ska göra illa sig, men det finns liksom gränser för var vi kan vara med och påverka i den delen, säger Johansson.
Älvsbyhus tänker inte överklaga strafföreläggandet.