Förbudet ska rivas upp

Förbudet att filma och fotografera vid kommunfullmäktiges sammanträden i Älvsbyn möttes av starka reaktioner. Nu ska det tas bort.– Det blev fel och det finns ingen prestige i det här, säger fullmäktiges ordförande Peter Eriksson (S).

Kommunalrådet Helena Öhlund (S) har tidigare försvarat förbudet, men liksom flera andra politiker i Älvsbyn har hon tänkt om.

Kommunalrådet Helena Öhlund (S) har tidigare försvarat förbudet, men liksom flera andra politiker i Älvsbyn har hon tänkt om.

Foto: Maria Johansson

ÄLVSBYN2015-06-15 18:58

Videon är inte längre tillgänglig

När beslutet blev känt vållade det stor uppmärksamhet i media och experter på offentlighetsprincipen riktade stark kritik mot det beslut som fullmäktige i Älvsbyn antog.

Flera politiker reagerade också, om än i efterhand, mot införandet av paragraf 46 som i sin helhet lyder enligt följande:

"Generellt gäller förbud mot fotografering, filmning och ljudupptagning vid kommunfullmäktiges sammanträden. Avsteg beslutas av ordförande".

Ändrar sig

Ordförande är socialdemokraten Peter Eriksson. Han har tidigare motiverat beslutet utifrån en rekommendation från Kommunförbundet, men från det hållet hävdas att enda skälet för ett förbud skulle vara om det uppkom ordningsstörningar.

Kommunalrådet Helena Öhlund (S) försvarade beslutet i förra veckan (PT 10 juni), men vid måndagens fullmäktige backade hon från den ståndpunkten.

– Jag trodde inte att det skulle väcka så mycket debatt. Vi kanske var för offensiva och vi ska se över beslutet, men det är en fullmäktigefråga och inte mitt beslut.

Nytt beslut

Flera politiker har som sagt reagerat och vid fullmäktiges sammanträde på måndagen tog Peter Eriksson tjuren vid hornen direkt. Partikamraten Anneli Johansson riktade en så kallad enkel fråga med andemeningen att se över paragraf 46.

– Tanken har aldrig varit att begränsa medias arbete, utan det handlade om att förekomma framtida problem. Nu inser jag att skrivningen blev fel och mitt förslag är att det ska tas bort så att ett nytt beslut kan tas vid fullmäktiges sammanträde den 26 oktober, säger Peter Eriksson.

Så det generella förbudet försvinner?

– Ja, det är i alla fall socialdemokraternas förslag.

Tas bort

Flera andra partier är inne på samma linje. Inger Lundberg (FP) som var med om att rösta igenom förbudet har ändrat åsikt och ångrar djupt att hon inte insåg konsekvenserna i tid.

I sin enkla fråga skriver Lundberg att "Vi ska självklart i alla lägen försvara offentlighetsprincipen. Låt oss göra om och göra rätt!"

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion i frågan med förslag att ordalydelsen ska ändras i paragraf 46. Vikten av öppenhet påtalas, men med tillägget att "Om någon bedriver dokumentation som inte håller för en prövning enligt offentlighetsprincipen eller annan lagprövning får av ordförande utvisas från fullmäktiges möten".

Blir det en omskrivning?

– Nej, vi föreslår att den ska tas bort helt, säger Peter Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om