Flera handläggare saknar behörighet

Tre av handläggarna som varit inblandade i ärendet med de tre omhändertagna barnen saknade behörighet. Det säger tidigare enhetschefen Harriet Rickman som menar att hon varit utsatt för en häxjakt av medarbetare. "Jag vågade inte träffa dem enskilt."

Harriet Rickman säger att hon blev utsatt för en häxjakt efter att efter att hon skrivit om handläggares utredningar och bett om att få se deras examinationsbevis.

Harriet Rickman säger att hon blev utsatt för en häxjakt efter att efter att hon skrivit om handläggares utredningar och bett om att få se deras examinationsbevis.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-09-06 11:40

Handläggare som skrivit avvikelser om konsulten Harriet Rickman när hon var tillförordnad enhetschef på socialtjänsten anklagades för häxjakt. Agerandet fick fackförbundet Vision att anmäla Harriet Rickman för mobbning.

Harriet Rickman ville inte kommentera anklagelserna då. Efter att hon slutat som enhetschef vill hon ge sin syn på arbetsmiljökonflikten och relationen till socialchefen och konsulten som hon anlitade för att granska de tre LVU-placeringarna som nu upphävts.

"Socialchefen Robert Cortinovis anlitade mig utifrån det arbete vi tillsammans utförde i Arjeplog. Att vi skulle vara vänner är inte sant, utan han är en av tre chefer jag haft sedan min start inom socialt arbete 1982 (som anställd), som jag respekterat och älskat för deras engagemang i arbetet med medborgare som behöver stöd och service" skriver Harriet Rickman i ett mejl.

Konsulten vill inte svara på frågor i en intervju, utan hänvisar till mejlet. Där uppger hon att konsulten som hon anlitade för att granska ärenden i Älvsbyn kommun var en tidigare uppdragsgivare som hon arbetade för 2017. 

"Jag kontaktade tre andra intressanta personer inför detta uppdrag. Intressanta för att jag vet att de skulle klarat av detta uppdrag. Vi är inte heller vänner."

Enligt Harriet Rickman framkom det efter att hon börjat som enhetschef att flera av handläggarna saknade behörighet. Hon skriver att hon blev förfärad när det stod klart för henne att nyutexaminerade socionomer blivit upplärda i hantverket myndighetsutövning gällande barn och unga av tre handläggare som inte var socionomer och att tidigare enhetschefen inte heller var socionom med erfarenhet av myndighetsutövning inom barn och unga.

"Att politikerna dessutom fastställt delegationsordningen, så att dessa icke behöriga kunde fatta beslut i ”Barn och unga ärenden” är för mig ofattbart", skriver Harriet Rickman.

Harriet Rickman bekräftar att det funnits arbetsmiljöproblem på enheten, men säger att den bara varit mellan henne och fyra handläggare  – inte alla 15 medarbetarna. Enligt Harriet Rickman började det i mitten på maj när hon bad handläggarna att ge henne alla utredningar innan de stängdes och skulle lämnas till klienterna.

"Jag satt under den helgen och skrev om dessa utredningar, detta då de innefattade cirka 65 sidor var, och inte handlade om vare sig det barnutredningen avsåg eller skälet till inledd utredning. Utredningarna blev mellan 6 och 10 sidor och handlade om barnet och skälet till inledande av utredning, helt i enlighet med socialtjänstlagen med flera lagar."

Harriet Rickman hävdar att tre av handläggarna sedan påbörjade en "veritabel häxjakt" på henne som person.

"Jag vågade inte träffa dem enskilt utan hade alltid HR eller facklig representant med om jag skulle samtala med dem."

undefined
Enligt Harriet Rickman fick hon skriva om flera handläggares utredningar. Sedan startade vad hon beskriver som en "veritabel häxjakt" mot henne som person.

Harriet Rickman skriver att det är hon som blivit utsatt för mobbning och trakasserier.

"Att medarbetare känt sig kränkta och mobbade för att jag bett om examinationsbevis, då det inte funnits några, och för att jag till en medarbetare som arbetade 2 timmar per dag, informerade om att ”fikarasten var 15 minuter”, är sorgligt", skriver Harriet Rickman.

Hon skriver också att det är sorgligt att medarbetare som återkommit till arbetet från sjukskrivning upplevt det som en kränkning när hon frågat om de verkligen klarar av arbetsuppgifterna.

När det gäller avvikelserna som skrivits mot Harriet Rickman där hon anklagas för att avsluta utredningar utan att utreda oron uppger Harriet Rickman att två medarbetare lämnade ett tiotal ärenden som skulle vara klara den 7 juli när en av handläggarna slutade. När hon återkom från semestern den 10 juli hade flera av utredningarna passerat den lagstadgade tiden på fyra månader. De flesta hade inte en notering i vare sig journal eller beslutsunderlag och några få var klara men inte avslutade i tid, skriver den tidigare enhetschefen.

"Jag hanterade dessa utifrån de lagkrav som finns, och då gjorde den medarbetare som tidigare varit medhandläggare i ärendena, avvikelser på dessa, inte utifrån sina och kollegans tillkortakommanden utan att jag som enhetschef inte delat ut ärendena."

undefined
Tre av handläggarna som varit inblandade i ärendet med de tre omhändertagna barnen saknade behörighet, enligt Harriet Rickman.

Harriet Rickman skriver att granskningarna av LVU-placeringar har påvisat bristande myndighetsutövning av mycket allvarlig karaktär, vilket föranledde att de som medverkat vid beslut och hantering av dessa ärenden stängdes av från arbetet under utredningen som ska se om de kan ha gjort sig skyldiga till tjänstefel. Enligt Rickman saknar tre av de avstängda handläggarna behörighet.

"Att sedan politiker och den fackliga företrädaren, väljer att rikta ljusen på mig och socialchefen, tänker jag beror på att de vill misskreditera mig och min yrkeskunskap, då granskningarna påvisat allvarliga brister, om inte grova tjänstefel, då de känner sig medskyldiga."

Utredningen som ska ta ställning till om det förekommit mobbning från Harriet Rickman är inte klar. Älvsbyns kommun har beslutat att en utomstående part ska utreda avvikelserapporterna mot den tidigare enhetschefen.

Detta har hänt

Den 14 augusti stängdes fem handläggare i socialtjänsten av från sitt arbete efter att en konsult granskat tre LVU-placeringar och upptäckt allvarliga brister i myndighetsutövningen. Tre dagar senare, på ett extrainkallat socialutskott, beslutade en majoritet att upphöra med LVU-vården för de tre barnen med hänvisning till att utredningen som ligger till grund för placeringarna är så bristfällig att det inte går att utreda om barnen varit utsatta för våld i hemmet eller inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!