Älvsbyns kommun planerar att minska antalet lektionstillfällen för simundervisningen från 20 gånger per läsår till 10.
– Inga beslut är tagna kring det ännu, säger Jonas Wallin, skolchef i Älvsbyns kommun.
Bakgrunden till förslaget är kopplat kostnader efter att kommunen införde prislappsmodellen där de måste betala för hur mycket de använder sig av kultur- och fritidslokaler såsom simhall och sporthall.
– Vi måste se över hur mycket vi nyttjar anläggningarna. Simhallen är mer kostsam att nyttja och därför måste vi skära ner lite på det, säger han.
Samtidigt har kommunen en skyldighet att se till att skolorna uppfyller kraven för simundervisning.
– Vi måste se till att ge eleverna den undervisning som de har rätt till.
Just nu diskuterar de runt tio lektionstillfällen per läsår för att tillgodose det.
Under de senaste åren har simkunnigheten hos barn minskat i Sverige. Enligt en undersökning av Svensk simidrott 2024 var endast 61 procent av alla barn i åldrarna 4-17 år simkunniga. Det är en minskning med två procentenheter jämfört med deras undersökning år 2022. Enligt dem följer detta samma trend som undersökningen av Skolverket från läsåret 2021-2022 visade, där sju procent av eleverna i årskurs 6 inte kunde simma 200 meter.
Den eventuella förändringen av antal simlektioner på skolor i Älvsbyn kommer i så fall vara att klasserna använder sig mindre av simhallen. Trots den nationellt minskande simkunnigheten ser Jonas Wallin inga risker med färre antal simlektioner.
– Jag tror vi utan problem kommer uppfylla simkunnigheten i skolorna med den mängden simundervisning. Vi har tydliga krav i läroplanen för hur långt eleverna ska kunna simma i årskurs 6 och 9 och de kraven kommer vi försöka uppfylla till bästa förmåga, säger han.
Innan den nya simhallen i Älvsbyn var klar var simundervisningen sparsam och eleverna hamnade efter i simkunnigheten då de fick resa till en annan kommun för lektionerna. När simhallen var klar la man in extra simundervisning för att komma ikapp med simkunnigheten, berättar Wallin.
Hur ser simkunnigheten ut på era skolor i dagsläget?
– Exempelvis uppfyller alla elever i årskurs 6 kraven, så vi ligger på en väldigt bra nivå.
Simkunnighet innebär att man kan simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Enligt Skolverket är skolan skyldig att anordna undervisning i simning, badvett och hantering av nödsituationer vid vatten. Dock är antalet timmar inte specificerat, utan ingår i ämnet idrott och hälsa.
– Vi ligger fortfarande på en generöst nivå av undervisning i skolan om man jämför med andra kommuner. Med tio gånger per läsår ligger vi ändå en bra bit över våra grannkommuner, säger Wallin.
I Piteå gäller samma simundervisning på alla de kommunala skolorna, där årskurs 1 har nio tillfällen, årskurs 2-3 har båda 15 tillfällen och årskurs 5 har åtta tillfällen samt extra undervisning för de som inte klarar av målen. I årskurs 8 sker tre simprov och sista året på grundskolan sker isvaksbad.
– Simundervisningen är en otroligt viktig del av skolan och vi tycker att vi har en ambitiös undervisningsnivå. Om elever riskerar att inte klara av målen finns det extrainsatta tillfällen för dem och vi brukar få signalerat om det finns brister i utbildningen, säger Robert Fahlgren, biträdande chef grundskola i Piteå kommun.