På måndag ska kommunfullmäktige fatta beslut om framtiden för lågstadiet i Korsträsk och högstadiet i Vidsel. Beslutar man att gå vidare med kommunstyrelsens förslag försvinner båda skolorna och cirka 80 barn bussas i stället till Älvsbyns tre grundskolor. Huruvida eleverna får plats eller inte har debatterats kraftigt – men skolchef Jan-Erik Backman är säker på sin sak.
– Det var det första vi började prata om i skolans ledningsgrupp. Det kunde vi konstatera ganska snart att vi kan. Det är inte så många år sedan vi hade den elevmängden, säger han.
"Tiden är för kort"
När Backman började jobba i Älvsbyn för drygt sju år sedan var det runt 960-970 elever inskrivna i grundskolan.
– Nu ligger vi under 900 elever. Vi hade avgångsklasser som låg på hundra och drygt det, nu ligger vi på mellan 65 och 80 beroende på. En stor årskull i dag är runt 80 barn, säger han.
Hade det inte fått plats fler elever på centralortens skolor hade skolchefen inte lagt förslaget.
Hade du behövt mer tid till förslaget?
– Jag tror alltid att upplevelsen hos alla är att tiden är för kort. Det här är jättesvårt, men nej, jag tror faktiskt inte att det hade gjort så stor skillnad.
"En miljon dyrare"
– De siffror som jag kan ansvara för har vi ju ganska bra koll på, förutom skolskjutsarna. Det har vi varit tydliga med hela resan, och det är jättesvårt att säga än i dag, fortsätter han.
Att kostnaderna för skolskjuts kommer att öka jämfört med förslaget säger han inte emot.
– Men det blir inte en miljon dyrare som man kan höra ryktesvägen. Det kan nog bli några hundratusen dyrare, men det är egentligen inte den stora kostnaden i underlaget, säger Jan-Erik Backman.
De stora kostnaderna handlar om fastigheter och underskottstäckning.
"Det är politik"
En eventuell omorganisation ställer krav på schemaplanering och liknande. Skolchefen hoppas därför på ett snabbt beslut oavsett vad det blir.
Många har efterlyst en konsekvensanalys med ett bredare perspektiv – något som inte finns.
– Det är egentligen relationen arbetstagare och arbetsgivare som man tittar på. Konsekvensanalyser kring övriga delar som samhällsperspektiv, det är politik. Man efterfrågar ju ofta det underlaget vilken kommun det än gäller, och det har man väl all förståelse för, säger Jan-Erik Backman.
Ny skola för SFI
Finns det utrymme för en positiv utveckling?
– Det beror helt på hur många som kommer, men nog kommer vi att ha ganska välfyllt i våra skolor. Men vi har hyggliga förutsättningar att ta emot elever. Ramlar det in 30-40 nya kommunmedborgare i samma generation så får vi bekymmer, men nu är det ju inte så.
Det florerar även rykten om en ny skola i postens gamla lokaler på Storgatan.
– Det är ju SFI, som vi som huvudman är skyldiga att tillhandahålla. I dag så har vi en väldigt begränsad omfattning när det gäller SFI.
"En upphandling"
– Alla som läser det gör det via folkhögskolan, och nu har vi fått i uppdrag att titta på förutsättningar att bedriva det i egen regi, säger skolchefen.
Hur långt har de planerna gått?
– Inte mer än att vi vet att lokalen finns och att jag har fått ett uppdrag från våra politiker att titta på det här och sedan återkoppla. Alternativet är att vi gör en upphandling.
Vad är bäst?
– Jag kan inte uttala mig om det nu.
SFI står för svenska för invandrare.