Det handlar om skolrapporten Öppna Jämförelser som visar resultat från läsåret 2016/2017. I många kommuner har resultaten försämrats. Samtidigt visar internationella studier att elevernas kunskaper stärkts.
Syftet med rapporten är att ge huvudmän och skolor underlag för skolutveckling och möjlighet att jämföra sina resultat med andra.
Bästa skolkommun i Norrbotten är Älvsbyn som klättrar upp från plats 231 till 16 – jämför man bara kommunala skolhuvudmän blir placeringen 15.
– Det känns sjukt kul! Vi är en duktig skolkommun, det kan vi säga med rak rygg, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyn.
Faktum är att nästan 90 procent av eleverna i årskurs nio uppnådde kunskapskraven i alla ämnen i Älvsbyn.
Vad är då Älvsbyns recept på framgång?
– Vi har jobbat väldigt målmedvetet med vårt systematiska kvalitetsarbete och har en gemensam tanke som väver ihop allt från förskolan till vuxenutbildningen, det tror jag är en av de stora framgångsfaktorerna, säger Jan-Erik Backman som berättar att man tack vare ett statsbidrag kan ha en person anställd som leder hela arbetet.
Han berättar att arbetsnamnet på satsningen är ”röda repet”:
– Vi insåg för ungefär ett och ett halvt år sedan att vi hade väldigt mycket röda trådar men de for åt lite olika håll. Då hade vi en samlig i skolans ledningsgrupp och bestämda att nu måste vi foga ihop alla röda trådar till ett. Det är där vi är nu, säger Backman.
Han som menar att det handar om att granska sina resultat, se på vad som gjort bra och fortsätta att jobba med dom delarna, men även fortsätta att jobba med utvecklingsfrågorna samt kunskap och bedömning, utifrån läroplanen.
– Men den stora förtjänsten ligger hos våra lärare och rektorer som gör ett jättebra jobb, säger Jan-Erik Backman som konstaterar att Älvsbyns kommun legat ganska bra till när det gäller behörigheter.
– Nu börjar det bli tuffare och tuffar att få tag på behöriga lärare, så visst har vi en del lärare som inte är behöriga. Men detta är den stora utmaningen vi har framgent, säger Jan-Erik Backman.
Han menar att om man tittar på hela fyrkanten – Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå väntas det bli stor brist på behöriga lärare framöver.
– Tittar man på hur det ser ut med pensionsavgångarna fem–tio år framåt är det enormt många lärare som går i pension och måste ersättas och, samtidigt är det få som går lärarutbildningarna.