- Det har aldrig varit några bekymmer med det. Ingen har hört av sig med synpunkter på placeringarna, varken berörd personal, föräldrar eller elever, säger brandförman Ulf Nilsson, som ansvarar för VMA i Älvsbyns kommun.
Larmet uppfyller Räddningsverkets lagstadgade ljudnivå på 140 decibel på en meters avstånd.
- Det har mig veterligen aldrig hänt att någon obehörig befunnit sig så nära sirenerna. De sitter ju uppe på taken, säger Ulf Nilsson.
"Oändliga minuter"
Linus Lagerlöf, som är drygt 2,5 år, började på Timmersvansens förskola den 19 september.- Jag har aldrig tänkt på att det sitter en VMA-siren på enplansbyggnaden, eftersom jag inte hämtat honom prick klockan tre på första måndagarna i december och mars, säger Emma Lagerlöf.
- Det var fruktansvärt att höra larmet alldeles utanför entren den 5 juni. Jag kastade mig över Linus och höll för hans öron så gott jag kunde. Det kändes som oändliga minuter, han blev alldeles skräckslagen, berättar hon.
- Hur kan man ens komma på iden att placera sirenen på en förskola och dessutom rikta den mot sidan där man lämnar och hämtar barnen? Om barnen är ute och leker när larmet går igång är risken för hörselskador stor, förutom att de förmodligen blir lika vettskrämda som Linus.
Förvarna personalen
Emma Lagerlöf tycker att det är konstigt att ingen reagerat på utplaceringen på förskoletaket tidigare.- Likaså sirenen på Bäckskolan. Nog måste det finnas smartare ställen att sätta larmen på, säger hon.
Ulf Nilsson har dock inga planer på att göra några omflyttningar.
- Däremot kan jag ta på mig att förvarna personalen dagen före eller på morgonen innan det är dags för VMA, så att de kan se till att barnen är inomhus under tiden larmet pågår, säger han.
- Det handlar trots allt om en lagstadgad och viktig funktion för allmänhetens säkerhet. Vi måste veta att VMA fungerar om det blir skarpt läge, till exempel om en järnvägsvagn tippar med farlig last och folk måste hålla sig inne för att inte dra i sig livsfarliga gaser eller liknande.