Det återremitterade ärendet om Älvsbyns kommuns boendeportfölj var upp på kommunstyrelsen i måndags. Där beslutade en majoritet att gå fram med ett förslag om att projektera för att enare bygga ett trygghetsboende tillsammans med Riksbyggen. När det gäller frågan om ett särskilt boende och gruppbostäder pågår kompletteringar än.
– Jag känner mig trygg med att gå vidare med projektering av trygghetsboendet. Övriga beslutspunkter är inte färdigutredda, säger Johan Dahlqvist (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Centerpartiet är positiv till ett trygghetsboende, men har uttryckt tveksamhet till alternativet med Riksbyggen. Nu valde man att ställa sig bakom förslaget om ett trygghetsboende som en kooperativ hyresrättsförening.
– Men vi vill vara tydliga med att vi inte har tänkt klart utan släpper upp det till kommunfullmäktige för att inte tappa fart om man vill gå vidare, säger Caroline Svensson, gruppledare för Centerpartiet i Älvsbyn.
PT har kunnat berätta att Älvsbyns fastigheter har en offert om att bygga ett trygghetsboende som enligt dem blir 40 procent billigare än Riksbyggen och Centerpartiet vill bland annat se en redovisning över deras förslag innan de fattar beslut. Samma gäller för Vänsterpartiet.
– Vi säger varken ja eller nej. Nu har spelreglerna ändrats och då måste man ta ett omtag och lyssna på fastighetsbolaget. Jag är inte negativ till Riksbyggen, men har vi en möjlighet att bygga i egen regi inom allmännyttan och alla priser stämmer ser jag inget hinder för det, säger Oscar Johansson (V).
Johan Dahlqvist säger att han inte kände till att fastighetsbolaget hade en offert om ett trygghetsboende förrän han läste det i tidningen.
– Jag ser bara positivt på att många engagerar sig, men det hade varit bra att informera politiken om det. Jag har nu bjudit in Älvsbyns fastigheter AB:s ordförande och vd så att de ska få presentera offerten från Lindbäcks bygg för oss politiker. Det är viktigt att det är jämförbara kalkyler, vilket innebär att offerten från Lindbäcks bygg innehåller en kalkyl med fastpris liksom Riksbyggens kalkyl för jämförbarhetens skull
Är det dålig dialog mellan kommunen och fastighetsbolaget?
– Jag tänker att dialog är något vi får arbeta med hela tiden, men min bild är att fastighetsbolaget har varit med i processen sedan dag ett. Två företrädare för Älvsbyns fastigheter har suttit med i referensgrupperna med Riksbyggen under utredningen. Jag vet inte hur mycket mer inbjudande vi kan vara.
Vad var anledningen till att ni inte frågade fastighetsbolaget om de kan bygga i egen regi?
– Vi upphandlade en samarbetspartner för att utreda vårt behov och i nästa steg hjälpa oss att bygga. Fastighetsbolaget hade möjlighet att lämna anbud, men varför de inte deltog kan jag inte svara på.
Riksbyggen var den enda anbudsgivaren i upphandlingen. Att konkurrensen uteblev helt är inget Johan Dahlqvist ser som ett problem.
– Upphandlingen var utformad så att alla hade möjlighet att lämna anbud och vi följde lagen om offentlig upphandling (LOU) i hela processen. Jag tror att det var 15 stycken som visade intresse och ställde frågor. När Riksbyggen lämnade anbud så utgick de såklart från att det var flera intresserade.
Socialdemokraterna yrkade avslag till ett trygghetsboende på kommunstyrelsen.
– Vi tycker att man börjar i fel ände. Det är inte trygghetsboende vi behöver satsa på i första hand, säger gruppledaren Anna Lundberg.