En motion från Centerpartiet ligger bakom måndagens beslut att utreda en gemensam uppvärmning i byarna. Enligt partiet söker många fastighetsägare alternativ till sin nuvarande uppvärmning på grund av höga elpriser.
"Klimatsmart uppvärmning"
Andra väljer bort vedhuggningen på grund av ökad ålder och i stället för att varje enskild fastighet investerar dyra pengar i jord- eller bergvärme föreslås en gemensam fjärrvärmelösning där bebyggelsen är samlad.
Näringslivskontoret har fått i uppdrag att föra en dialog med invånarna om intresset och om möjligt ordna finansiering för att starta upp projektet "byafjärrvärme".
- Ska Älvsbyns kommun vara en stark tätort med blomstrande och levande byar är möjlighet till klimatsmart uppvärmning även i byarna en nödvändig uppgift att undersöka, säger Matilda Wiklund, gruppledare för Centerpartiet i Älvsbyn.
Dyrt för energibolaget
Att bygga och driva småskalig fjärrvärme i kommunala Älvsbyns Energis regi innebär värmekostnader vida överstigande dagens fjärrvärmepris inom Älvsbyns tätort, enligt vd Jan Sipola, stödperson i projektet.
- Det blir en bättre affär om man kör det via föreningar. Kraven och kostnaderna blir mycket högre om vi ska göra det.
I Harads i Bodens kommun och Hedenäset i Övertorneå kommun har invånarna byggt relativt framgångsrika anläggningar som levererar värme till äldreboenden, skolor och privata villor. Ägarna av anläggningarna sköter drift och underhåll och utför egen flisning för pannorna.
- Problemet är att det är glest mellan husen i byarna och stora förluster. Helt klart går det, men det måste vara ett initiativ som kommer från byborna, kanske kombinerat med eget skogsbruk, säger Jan Sipola.