Trots det, har han betalat tillbaka hela den stora summa pengar som SAAK, Sveriges arbetares arbetslöshetskassa, anser att han felaktigt fått av dem. Mannen har både lånat och själv skrapat ihop de 681 160 kronor som SAAK krävde att få tillbaka. I och med detta trodde han saken var ur världen och uppgav i tingsrätten att han blivit rent chockad då A-kassan gjorde en polisanmälan som sedan ledde till åtal.
Mannen hävdar bestämt att han hade rätt till de här pengarna och kunde inte riktigt ta in att han skulle kunna ha gjort sig skyldig till brott.
Ville inte luras
När åklagaren frågade om han inte förstod att det var olagligt att skriva falska intyg och underteckna dem med någon annans namn, svarade mannen:
– Jo, nu när du säger det, men jag har ju gjort det för att underlätta för arbetsgivaren inte för att försöka lura någon.
Att uppgifterna i intygen inte skulle stämma, ville den åtalade inte heller höra talas om.
Allt uppdagades då ett ofullständigt arbetsgivarintyg kom in till A-kassan 2011. Kanslipersonalen skickade då ”tillbaka” intyget till arbetsgivaren och bad denne komplettera uppgifterna.
Krävdes åter
På företaget slog detta ner mer eller mindre som en blixt, då man inte skrivit varken det intyget eller de 15 andra intyg som A-kassan sade sig ha fått av dem. När nya, korrekta intyg för flera år tillbaka i tiden skickades in ansåg SAAK att mannen inte alls var berättigad till ersättning och krävde tillbaka alltihop.
Huruvida mannen gjort sig skyldig till brott eller inte ska tingsrätten nu avgöra. Dom meddelas den 19 december.