Avsmältningen i fjälltrakten ökar

Piteälven sjunker sakta men säkert och trots att det finns vatten kvar i fjällen kan Älvsbyborna lugna sig. "Vi har passerat den högsta piken", säger Peter Lindström.

Nivån i Piteälven väntas sjunka enligt Peter Lindström. Piken nåddes i måndags.

Nivån i Piteälven väntas sjunka enligt Peter Lindström. Piken nåddes i måndags.

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2018-05-17 10:01

Efter de senaste veckornas kraftiga vårflod sjunker nu vattennivån i Piteälven. I Älvsbyn stannade ökningen av under måndagen och på torsdagsförmiddagen hade älven sjunkit 15 centimeter vid bron på Norrabyn.

Va-chefen Roger Viklund uttryckte sin oro över en kommande fjällflod i samband med att Älvsbyns energi byggde barriärer runt vattenverket i måndags.

– Kommer den inom en vecka, då blir det jobbigt, konstaterade han.

Att älven skulle börja sjunka var väntat, frågan är bara om den sjunker nog fort för att fjällfloden ska rymmas.

– Det är inte som att dra proppen ur ett badkar. Det kommer att ta ett par dagar innan det sjunker undan, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetsamordnare på räddningstjänsten.

Enligt Peter Lindström, vd på Skellefteälvens regleringsföretag, är dock kulmen förbi.

– Det är mycket vatten som ska passera Älvsbyn och Piteå, men vi har passerat den högsta piken. Den mesta snön har smält av ganska högt upp i systemet, säger han.

Avrinningen i fjälltrakten ökar dock.

– Lokalt uppe i fjällområdet ökar vattenföringarna, men längre ner i systemet har det stabiliserats och minskar. För Piteälvens del kan man väl säga att någonstans i höjd med Arjeplog och Arvidsjaur, där har det kulminerat och minskat, säger Peter Lindström.

Tillrinningarna minskar ju längre ner i älven man tittar och när fjällvattnet når Älvsbyn och Piteå väntas nivåerna inte att öka.

– Det är en gångtid på vattnet. I och med att tillrinningen minskar i de nedre delarna av älven så ökar inte flödena även om avsmältningen i fjälltrakten ökar, säger Peter Lindström.

– De kommer att minska långsamt, så länge vädret är som det är. Det finns inga stora nederbördsmängder i de meterologiska prognoserna, men sånt kan ju ändras.

Det behövs stora mängder regn för att det ska göra någon skillnad.

Kan villa- och stugägarna i Älvsbyn vara lugna?

– Ja, så länge stugorna inte står längst upp i fjälltrakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!