Älvsbyn tar krafttag mot våld i nära relationer

Våld i nära relation ökar i Älvsbyns kommun och kommunen har nu tagit fram en handlingsplan. En av åtgärderna är att fråga kommunens anställda om de på något sätt känner sig otrygga när de är hemma eller på jobbet.
– Det är ett sätt att visa att vi bryr oss, säger Anna Lindberg, kommunchef.

"Det är svårt att säga om folk är mer benägna att anmäla i Älvsbyns kommun, det vet vi inte. Men bara det är att det är ett högt antal anmälningar tycker jag är anmärkningsvärt", säger Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn. (Arkivbild)

"Det är svårt att säga om folk är mer benägna att anmäla i Älvsbyns kommun, det vet vi inte. Men bara det är att det är ett högt antal anmälningar tycker jag är anmärkningsvärt", säger Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2025-05-30 03:00
  • Älvsbyns kommun har tagit fram en handlingsplan för att bekämpa ökningen av våld i nära relationer, vilket är särskilt högt jämfört med andra kommuner i Pite älvdal.
  • Som en del av planen kommer kommunens anställda att tillfrågas om de känner sig otrygga hemma eller på jobbet, i syfte att identifiera och stödja potentiella offer.
  • Kommunen planerar också att utbilda alla anställda för att bättre kunna upptäcka tecken på våld, och kommer att fortsätta prioritera dessa frågor i sitt brottsförebyggande arbete.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att Älvsbyns kommunen sticker ut i negativ bemärkelse jämfört med övriga kommuner i Pite älvdal när det gäller anmälda brott våld mot kvinnor och våld i parrelation. Samtidigt finns även ett stort mörkertal.

– Det är svårt att säga om folk är mer benägna att anmäla i Älvsbyns kommun, det vet vi inte. Men bara det är att det är ett högt antal anmälningar tycker jag är anmärkningsvärt, säger Anna Lindberg.

Hon uppger att den mörka statistiken syns i den lägesbild som kommunen tagit fram, samt även är uppgifter man fått från polisen.

– Samtidigt sticker vi också ut i antalet placerade barn, där vi ser att det finns mycket våld och trycket är stort på våra tjänster inom öppenhälsan. Det här är något som vi måste ta på allvar, säger Anna Lindberg.

Under sina medarbetarsamtal får Älvsbyns kommuns anställda numera frågor om de utsatts för våld. (Arkivbild)
Under sina medarbetarsamtal får Älvsbyns kommuns anställda numera frågor om de utsatts för våld. (Arkivbild)

Älvsbyns kommun har en policy om att man ska jobba mot våld i nära relation. Man har tagit fram en handlingsplan för våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Våld i nära relationer är även prioriterat i Medborgarlöfte mellan polisen och kommunen. 

Under 2023 togs också ett politiskt beslut att Älvsbyns kommun ska vara en familjevänlig arbetsplats.

Alla chefer har fått en utbildning om våld i nära relation. Som en del av handlingsplanen får nu medarbetarna i Älvsbyns kommun frågan om de utsatts för våld.

– Det finns statistik och forskning som visar att många har lätt att ta upp sådana här saker på arbetsplatsen. Det kanske är där det syns, och arbetsplatsen är en viktig plats för utsatta att kunna prata, säger Anna Lindberg.

Frågan ställs under medarbetarsamtalen, där det förts in i mallarna.

– Frågan handlar om man känner sig trygg i sin hemmiljö, den är ganska öppet ställd. Det är ett sätt för oss att signalerar att: "Du kan prata med oss". Jag har själv ställt frågan under mina medarbetarsamtal, det problematiska är integriteten kontra att det är ett sätt att visa att vi bryr oss om. Men min förhoppning är att alla ställt frågan.

Statistiken visar att våld i nära relation ökar i Älvsbyns kommun. Antalet anmälningar sticker ut om man jämför med övriga älvdalen. (Arkivbild)
Statistiken visar att våld i nära relation ökar i Älvsbyns kommun. Antalet anmälningar sticker ut om man jämför med övriga älvdalen. (Arkivbild)

Nästa steg är att utbilda även alla medarbetare på arbetsplatsträffar. Det handlar om att upptäcka offer, men även förövare.

– Har du en medarbetare som kommer till jobbet med sår på knogarna så kan det vara ett tecken, eller att någon kommer med ett blåöga, eller har lätt att brusa upp. 

Älvsbyns kommun hann inte riktigt klart sitt brottsförebyggande arbete innan det skulle slutpresenteras för BRÅ.

– Det är beklagligt, men BRÅ-arbetet fortsätter och det här kommer att vara en prioriterad fråga för oss, säger Anna Lindberg som uppger att man även fått i uppdrag från politiken att jobba mer med jämställdhetsfrågor under 2025.

– Inte bara i kommunens organisation utan även i samhället.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Kommuner får ökat ansvar

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft gällande kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet. 

Kommunerna har nu som uppgift att kartlägga brottsligheten, samt en skyldighet att ha en samordnande funktion kring det brottsförebyggande arbetet. Utifrån det ska en lägesbild och en åtgärdsplan tas fram.

Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet och inrätta en samordningsfunktion.

Målet är att minska brottsligheten och skapa ökad trygghet.

BRÅ har sedan i uppdrag att följa upp hur kommunerna arbetar enligt lagen. 

Källa: BRÅ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!