Advokat tillbakavisar skadestånd

Kommunens advokat Ulf Nordekvist kommer att bestrida skadeståndet. Enligt honom har Leif Ögren fel.– Det finns inget fog för den här stämningsansökningen överhuvudtaget, säger han.

ÄLVSBYN2013-10-12 06:01

Leif Ögren menar att Älvsbyns kommun ska betala miljonskadestånd eftersom hans företag inte har kunnat använda fastigheten innan regeringen fattade beslut i frågan om förköpsrätt. Kommunens advokat menar att företaget visst hade kunnat använda fastigheten och hyra ut boende till bärplockare trots att utredningen om ägandefrågan pågick.

– Han har haft full dispositionsrätt till fastigheten och allt det han hade tjänat fram till ett beslut hade han fått behålla, säger affärsjuristen Ulf Nordekvist.

”Frågade aldrig kommunen”

Enligt honom stämmer det inte heller att konkursförvaltaren i ett tidigt skede kontaktade kommunen och erbjöd dem att köpa fastigheten.

– Det är fel. Konkursförvaltaren frågade aldrig kommunen om de ville utnyttja sin förköpsrätt. Förvaltaren frågade endast bolaget Älvsbyns Fastigheter AB direkt efter konkursen men de hade inget intresse, säger Ulf Nordekvist.

Han tillägger dock att kommunen inte hade behövt köpa anläggningen även om de blev tillfrågade.

– Av det enkla skälet att de alltid kan utöva sin förköpsrätt. För deras del är det bara att avvakta och se vad marknadsvärdet blir.

”Kommunen hade rätt”

Enligt Euro Apartments var ansökan ogrundad eftersom det inte är tätbebyggt område och fastigheten inte omfattas av detaljplan.

– Jag anser att kommunen hade rätt. Det är ett väldigt fint läge och dessutom är det framdraget kommunalt vatten och avlopp. Nya tomter i attraktiva lägen efterfrågas, säger Ulf Nordekvist.

Att både länsstyrelsen och slutligen regeringen sa nej till förköpet betyder inte att kommunen gjorde fel, menar advokaten.

– Bara för att de inte tycker att det finns fog för det innebär det inte att beslutet att pröva det här är felaktigt.

FAKTA Förköpslagen

Förköpslagen infördes 1968 för att ge kommuner möjlighet att i vissa fall träda i en köpares ställe när ett avtal tecknats om fastighetsöverlåtelse. Syftet var att underlätta för kommuner att köpa mark och planera för städers expansion. Lagen upphörde vid utgången av april 2010 efter ett riksdagsbeslut. Lagen ansågs ha spelat ut sin roll och tillämpningen av den innebär kostnader för kommunerna och för andra myndigheter. Förköpslagen medförde också administrativa kostnader för fastighetsmäklare och bankväsendet. I slutändan drabbade detta köpare och säljare och fastighetsmarknaden som helhet genom ökade kostnader, osäkerhet och tidsförluster, till mycket begränsad nytta.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om