Köpte två kammare i kyrkstuga – nu rivs köpet upp

En kvinna från Umeå köpte två kammare i en kyrkstuga i Älvsbyn. Nu rivs köpet upp eftersom länsstyrelsen anser att en och samma person inte ska äga mer än ett kyrkstugerum.
"En utveckling mot allt färre ägare av kyrkstugorna skulle på sikt kunna hämma kyrkstadstraditionen", skriver länsstyrelsen.

Det finns 32 stugor på kyrkstaden i Älvsbyn med allt från två till åtta rum. Företeelsen med kyrkstugor kom till för att personer som bodde långt från kyrkan skulle ha någonstans att övernatta i samband med kyrkhelger.

Det finns 32 stugor på kyrkstaden i Älvsbyn med allt från två till åtta rum. Företeelsen med kyrkstugor kom till för att personer som bodde långt från kyrkan skulle ha någonstans att övernatta i samband med kyrkhelger.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2025-04-09 03:00

Det var i maj förra året som Umeåbon köpte två kammare i en kyrkstuga i Älvsbyn av en och samma person för 90 000 kronor. Säljaren hade kollat upp med kyrkstugeföreningen om det var okej att sälja till en köpare och fick klartecken av dem.

"Det går alldeles utmärkt att en person står som ägare", skriver en representant från kyrkstugeföreningen i ett sms till säljaren.

Kyrkorådet i Älvsbyn församling ställde sig positiv till försäljningen, men när frågan var uppe i länsstyrelsen tog det stopp.

"Med hänsyn till kravet på att bevara kyrkstadstraditionen anser länsstyrelsen att samma person inte ska kunna förvärva mer än en kyrkstuga genom överlåtelse."

Länsstyrelsen grundar sitt beslut utifrån två kungliga skrivelser från 1817 respektive 1849. Myndighetens bedömning är att kammare i stugor avsedda för flera familjer är att likställa med det som i de kungliga breven benämns kyrkstuga.

"En utveckling mot allt färre ägare av kyrkstugorna skulle på sikt kunna hämma kyrkstadstraditionen", skriver länsstyrelssen.

Köparen överklagade beslutet och menade bland annat att de kungliga skrivelserna inte är förenliga med regeringsformen. Förvaltningsrätten konstaterar däremot att skrivelserna fortfarande gäller och delar länsstyrelsens bedömning att kammare i stugor är att likställa med kyrkstugor och att en person inte ska kunna förvärva mer än en.

"Nyttjandet av kyrkstugorna ska ske i enlighet med kyrkstadstraditionen", skriver förvaltningsrätten.

PT har varit i kontakt med säljaren och köparen som inte vill kommentera. Christer Karlsson, ordförande i Älvsbyns kyrkstugeförening och representant i kyrkorådet, säger att även om de är positiva så är det länsstyrelsen som har sista ordet.

– Det är inget problem ur vår synpunkt, men vi har ingen beslutanderätt i den här frågan. Det ligger helt och hållet på länsstyrelsen, säger Christer Karlsson.

Köparen har lyft till länsstyrelsen att det förekommer att samma person äger två kammare i samma byggnad. Enligt Christer Karlsson kan det vara så att rummen ägs inom samma familj, men att det är olika personer som står som ägare av kammarna. I det här fallet äger säljaren de två olika kammarna med olika delägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!