Så laddar kommunerna för bemanningsreglerna

Kommunerna i Pite älvdal jobbar på olika sätt för att möta Socialstyrelsens nya bemanningsregler. Älvsbyn har äskat om 800 000 kronor till 1,5 tjänst. I Arvidsjaur omfördelas resurser eftersom pengarna är slut. I Arjeplog avvaktar man.

ÄLVSBYN/ARJEPLOG/ARVIDSJAUR2013-09-13 06:01

På tisdagen kom besked från Socialstyrelsen om att införandet av behovsanpassad bemanning i äldrevården skjuts upp minst ett år. I Älvsbyn har det, redan innan det blev ett lagkrav, förts diskussioner om att införa behovsanpassad bemanning på de särskilda boendena, men metoden har inte tagits i bruk.

– Ingen har anställts än men det är äskat om 800 000 kronor för nästa år som är tänkt att gå till en och en halv tjänst som biståndsbedömare. Fördelen med att det skjuts upp är att vi nu får ett år till på oss att fundera över vad som är en rimlig bemanning. Klart är dock att kraven kommer att skärpas, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyn.

Hårt ekonomiskt tryck

Hans Nyberg tycker att grundtanken med biståndsbedömning är bra men att det finns en del att fundera över. Som till exempel hur bedömningen ska göras och av vem.

Han tror att arbetet med biståndsbedömning i Älvsbyn kommer att fortsätta, trots att regelverket skjuts upp.

– Min förhoppning är att vi får de pengar vi äskat om. Vi kommer att sjösätta utifrån om pengarna beviljas eller inte. Vår tanke var att börja med biståndshandläggning så smått redan i år, säger Hans Nyberg.

Varken i Arvidsjaur eller i Arjeplog är några pengar äskade för nya tjänster som biståndsbedömare. Ylva Stråhle Andersson (S), socialnämndens ordförande i Arvidsjaur, säger att man i kommunen är under hårt ekonomiskt tryck.

Arjeplog avvaktar

– Vi kan konstatera att kassakistan är tom. Det som inte är under lagstadgat krav blir det blankt nej till. Det är den bittra sanningen. Vi kommer ändå att göra allt för att upprätthålla en god äldrevård, men det kommer att bli under betydligt striktare förhållningsorder, säger hon.

Hon säger att man gjort en del omfördelningar av resurser inom äldrevården för att få till det så bra som möjligt men att de knappa resurserna i socialtjänsten kommer att bli kännbara för kommunmedborgarna.

I Arjeplog pågår stora förändringar inom socialtjänsten. Man avvaktar där hur de nya reglerna kommer att se ut.

– Vi har inte gjort något än. Vi har haft det bökigt med budgeteringen och inte haft tid att titta på Socialstyrelsens planerade regler. När det blir klart kommer vi så klart att rätta oss efter det, säger Leif Rönnkvist (S), socialnämndens ordförande i Arjeplog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om