Älvsbyborna är uppenbart missnöjda med den rödgröna regering som vi haft de senaste fyra åren. Socialdemokraterna i riksdagen har under den här mandatperioden tappat katastrofala 7,4 procent från Älvsbyn. Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Tomas Egmark tror inte man ska dra för stora växlar på resultatet av riksdagsrösterna vad gäller de lokala resultaten.

– Det går inte att föra över direkt. Vi har till exempel inga moderater eller miljöpartister i Älvsbyn så de rösterna går till något annat parti. Det blir snett om man försöker översätta siffrorna till Älvsbyn, säger Tomas Egmark.

Riksdagsvalet har varit en riktig rysare där skillnaden mellan blocken tidvis har varit nere på tiondels procent. Att Sverige får en rödgrön regering är också viktigt för den politik som Socialdemokraterna i Älvsbyn kommer att föra.

Artikelbild

| Centerpartiet ökade allra mest i Älvsbyn och gick upp till 18,8 procent och sex mandat. Berit Hardselius är etta på listan.

– Med en borgerlig regering så är det 20 miljoner kronor om året i landsbygdsstöd som försvinner direkt. Eller vi vet inte alls vad alliansen skulle kunna komma med för de har inte lagt någon budget. Det kommer drabba oss hårt, inte bara Älvsbyn utan hela inlandet i hela Sverige så att säga, säger Tomas Egmark.

Varför tror du att den rödgröna regeringen inte uppskattats av Älvsbyborna?

– Den frågan kan inte jag svara på i dag. Man får göra en valanalys efter valet för att se varför det blivit som det blivit, säger Tomas Egmark.

Centerpartiets Berit Hardselius gläds över framgångarna på riksnivå, men är också försiktig med att säga om det kommer att påverka lokalt.

Artikelbild

| Valvakan var nästan olidligt spännande. Centerpartiets Göran Lundström följde resultatet med koncentration.

– Det är svårt att säga. Om vi ser hur det varit tidigare så har vi varit mycket starkare här kommunalt än på riksdagsnivå. Men det känns som en positiv tendens i alla fall om man vågar uttrycka sig så, säger Berit Hardselius.

Egmark oroas av att tappa landsbygdsstödet om Alliansen vinner. Vad tror du om det?

Artikelbild

| Socialdemokraterna valde att hålla sin valvaka på Polar Hotell.

– Ta det där med en nypa salt. De vill gärna måla upp att det går åt skogen om det blir en annan regering. Det tror jag inte alls på, säger Berit Hardselius.

Varför tror du att den sittande regeringen tappar röster i Älvsbyn?

– Det är väl någonting hos allianspartierna som attraherar mer. Men det är också intressant att Vänsterpartiet går fram och att sossarna backar. Det kan vara partiledardebatterna som spelar in kanske, säger Berit Hardselius.