Älvsbyn i Sverigetoppen i årets skolrankning

Skolorna i Älvsbyn är fortsatt bland de bästa i landet enligt Lärarförbundets rankning där kommunen hamnar på åttonde plats.

"Det är ju fantastiskt roligt", säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun. (Arkivbild)

"Det är ju fantastiskt roligt", säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-10-16 14:10

Älvsbyn får bra betyg för godkända elever, fullföljd gymnasieutbildning, resurser till undervisning, utbildade lärare och lärartäthet. Skolchef Jan-Erik Backman är mycket glad över resultatet och säger att det är ett tydligt resultat av de senaste årens långsiktiga och målinriktade arbete.

– Det är fantastiskt roligt. Som jag sa till kommunalrådet på morgonen så är det inte "tur". Vi behöver inte bli bäst, men vi ska ha en stabil och positiv trend och nu ser vi över tid att vi ligger i toppen, säger Backman.

Det är bara 2017 då "meritvärdet" drogs ner markant av att man felaktigt rapporterat in nyanländas betyg som man ser Älvsbyn legat dåligt till i rankningen. De fyraåriga idrottsutbildningarna har också lite orättvist dragit ner betyget för andel som klarar gymnasiet under tre år. Bäst betyg i år får man för andel godkända elever i nionde klass.

– Vi har en väldigt hög andel elever som klarar årskurs nio. 96,3 procent. Det är otroligt bra. Sen har vi fortfarande utmaningar. Det är positivt att många når godkäntgränserna men vi har få som når de riktigt höga betygen. Det jobbar vi jättemycket med nu, säger Backman.

Det enda som sticker ut negativt ordentligt är lärarlönerna, där Älvsbyn hamnar i botten på plats 256 av 290.

– Det är jag jätteförvånad över. Jag ska ta upp det med rektorerna imorgon. Tittar vi i fyrkanten på grundskolan så är vår bedömning att vi ligger bra till. Så vi måste se om det är grundskolan eller gymnasiet som ligger för lågt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!