Företaget startade bolaget Älvsbyhus mark under våren 2016 och är en del i att Älvsbyhus ska dubbla sin tillverkning. Det kommer inte vara en huvudaffär för Älvsbyhus utan mer ett smörjmedel för att sälja fler hus.

– Vi har investerat i 52 stycken tomter med en storlek på cirka 1 500 kvadratmeter per styck. Det är i ett attraktivt område med närhet till staden samtidigt som det ger en naturnära känsla tack vare det öppna och kuperade landskapet, säger Olov Granström, försäljningschef Älvsbyhus.

Bolaget har redan köpt ett antal färdiga tomter och byggklara tomter. Under första året har det främst varit nere i södra Sverige, i Skåne. Men det här blir det första stora projektet som Älvsbyhus själva ska projektera.

Artikelbild

| Södern. Kommunerna är sämre på att erbjuda tomter i södra Sverige, så många av tomterna som Älvsbyhus mark har köpt har legat i Skåne.

– Första året har också varit ett uppbyggnadsår för att lära oss hur vi ska göra. Det här är det första riktigt stora där vi kommer att ansvara för att dra fram vägar, vatten och annan infrastruktur. Det känns som ett jättespännande steg i utvecklingen att nå vårat mål, gånger två, säger Olov Granström.

När det gäller var marken ska köpas så söker man över hela landet. På många orter råder det stor brist på tomter, och där står Norrbotten ut som något bättre på tillgängligheten av nya tomter.

Skapas det för få tomter?

– Det är ju så det är. Det finns naturligtvis kommuner som är duktiga på det, och det är man bättre på norrut än söderut. Där lämnar man mer över till marknaden att hantera det, med blandat resultat, säger Olov Granström.