Den 1 januari trädde riksdagens beslut om sänkt restaurangmoms från 25 till tolv procent i kraft. Syftet är enligt regeringen att restaurangerna ska kunna sänka matpriserna så att fler får råd att äta ute, vilket i sin tur ska generera nyanställningar och ge fler unga jobb.
Riksdagens beslut har kritiserats hårt från oppositionen. Inte minst mot bakgrund av att reformen beräknas kosta 5,4 miljarder kronor 2012, för att sedan årligen sjunka till 3,6 miljarder kronor. Pengar som bland andra Socialdemokraterna anser istället borde läggas på kärnverksamheter som vård, skola och omsorg.
Medvetet dyrast
Restaurang Fluxen, som drivs av S-styrda Älvsbyns kommun, kommer inte att sänka matpriserna, såvida inte politiken ger kostchefen direktiv om detta.
- Det här är inget vinstdrivande företag. Centralköket på Fluxen står även för de dagliga matutskicken via hemtjänsten, inklusive all specialkost som måste tillagas, vilket gör att vi har en mycket personalkrävande verksamhet, där restaurangen bara utgör en del av helheten, förklarar Åsa Fahlén.
- För lunchgäster utifrån ligger vi medvetet högst i pris i Älvsbyn för att inte konkurrera med de privata restaurangerna.
Den nuvarande prisnivån har Restaurang Fluxen haft i två år utan att göra någon höjning. Det gäller både enstaka måltider och häften med tio lunchkuponger, som säljs till rabatterat pris för pensionärer.
Regeringskritik
Kommunstyrelsens ordförande Bill Nilsson (S) tänker inte agera politiskt för en sänkning av matpriserna på Fluxen.
- Vår ambition är inte att vara billigast eftersom restaurangen drivs i kommunal regi, säger han och tillägger:
- Vad gäller regeringens beslut att sänka restaurangmomsen hade det varit bättre att skicka pengarna till kommunerna så att vi har råd att behålla personal i verksamheterna som ska trygga landets välfärd.