Flitens lampa lyser i bibliotekets forskarhörna när PT kommer på besök. För ovanlighetens skull är det inte medlemmarna i Älvsbyns Forskarförening som slagit sig ner vid långbordet, utan åtta elever från Älvåkraskolan tillsammans med sina lärare och elevassistenter. John Sundkvist, tolv år, visar upp ett dekorerat hjärta, som han är nästan färdig med. Det är gjort i tekniken luffarslöjd, som han och klasskamraterna provat på att jobba med den här dagen.
- Jag ska ge det till pappa. Mamma ska få ett lite mindre hjärta, men det är fler prydnader på hennes, berättar han.
Slöjdblogg
Eva Öhrling är anställd av Norrbottens museum, som i samarbete med landets hemslöjdsföreningar och hemslöjdskonsulenter vill visa barn och ungdomar att det finns massor av saker man kan slöjda, både genom återbruk av kasserade saker och med nytt material.
På bloggen "365 saker du kan slöjda", som drivs av Sveriges Hemslöjdskonsulenter, finns beskrivningar och slöjdiga idéer att bli inspirerad av och göra själv eller tillsammans med andra. Varje dag, 365 dagar om året, delar konsulenterna med sig av nya bilder, beskrivningar, tips, manualer, länkar och annan kul för dem som vill skapa med händerna.
- För att fler ska upptäcka bloggen och komma igång med slöjdandet åker jag ut och träffar skolklasser runt om i Norrbotten. Kommunbiblioteken är ett perfekt ställe att hålla till på, dels för att de har lämpliga utrymmen, dels för att eleverna får byta miljö och koncentrera sig på skapandet, säger Eva Öhrling.
Eftersom det snart är Alla hjärtans dag har Eva Öhrling valt hjärtan som tema för slöjdandet med eleverna i Älvåkraskolans ungdomsklass.
- Förra gången jag var här fick de prova på nålfiltning och nålfilta hjärtan till broscher eller nyckelringar. I dag visar jag hur man kan göra hjärtan i luffarslöjd och hur man kan sy hjärtformade nåldynor i det lyxiga ulltyget kläde, berättar slöjdinspiratören eller slöjdhandledaren, som hon tituleras i Norrbottens Museums vårprogramfolder.
Att eleverna tycker det är roligt att testa olika slöjdtekniker råder det ingen tvekan om. Slöjdbloggen lär säkert få fler besök av de här unga Älvsbyborna.